Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Campanya 2007 contra els efectes de l'onada de calor

Les regidories de Sanitat i Serveis Socials i l'Equip d'Atenció Primària Cerdanyola-Ripollet s'ha afegit, un any més, al Programa Onada de Calor de Salut 2007. L'Institut Català de la Salut (ICS) participa en aquest programa a través del seus Equips d'Atenció Primària (EAP), informant a la població que acudeix als centres sobre l'onada de calor, donant consells per prevenir els seus efectes adversos sobre la salut i fent un seguiment de la població fràgil.

En aquest sentit, el personal dels Servei d'Atenció Primària Cerdanyola-Ripollet, juntament amb el departament de Serveis Socials de l'Ajuntament, faran un seguiment dels 858 pacients inclosos en Atenció Domiciliària, així com de totes aquelles persones majors de 74 anys que viuen soles, discapacitats i nadons, entre d'altres col·lectius. El seguiment es farà tant als centres de Salut com a domicili i fins i tot es mantindrà un contacte telefònic i periòdic amb aquelles persones que viuen soles.

Les temperatures molt extremes i l'excés de calor poden afectar qualsevol persona, donat que es produeix una pèrdua de líquids i de sals minerals necessaris per a l'organisme. Aquest fet pot agreujar una malaltia crònica o provocar deshidratació i esgotament. Si l'exposició a temperatures tan elevades es perllonga es pot patir un cop de calor, situació que pot acabar sent greu.

RECOMANACIONS:

Generals:
- Beure més de 2 litres d'aigua al dia encara que no es tingui set.
- No beure begudes alcohòliques
- Menjar plats freds, fruites i verdures

A casa:
- Tancar les persianes i finestres on hi toca el sol.
- Obrir les finestres de casa durant la nit per refrescar-la.
- Estar a les estances més fresques.
- Utilitzar aparells de climatització (ventiladors, aire condicionat) per refrescar l'ambient.
- Utilitzar roba fresca i de colors clars.
- Prendre dutxes fresques d'una manera freqüent.

Al carrer:
- Evitar el sol directe
- Portar gorra o barret
- Utilitzar roba lleugera, de colors clars i poc ajustada
- Portar aigua i beure'n sovint
- Mullar-se la cara sovint
- Als cotxes sense refrigeració, obrir les finestres en les hores de sol i no hi deixeu infants amb les finestres tancades.
- Limitar l'activitat física a les hores del migdia, quan fa més calor.

Davant de qualsevol dubte:
- Consultar amb el metge o infermera de referència del Centre d'Atenció Primària.
- El número de Sanitat Respon 902 111 444, que us atén les 24 hores del dia, on us indicaran els centres sanitaris oberts que teniu més propers, tant del municipi de residència com del que aneu de vacances i us poden donar consells de salut.
- Les oficines de farmàcia facilitaran informació i consells a la població que ho sol·liciti.