Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El TSJC declara nul de ple dret el pla urbanístic que va permetre l'Ecoparc-2

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha dictaminat que la implantació de l'Ecoparc de Can Cabanyes, a Montcada i Reixac, hauria d'haver anat precedida d'una modificació del Pla General Metropolità, després de declarar nul de ple dret el seu pla urbanístic. Aquesta instal·lació es troba en uns terrenys destinats a equipaments, mentre que s'han de situar en terrenys qualificats per a serveis tècnics.

La sentència, en resposta al recurs contenciós-administratiu interposat per l'Ajuntament de Santa Perpètua, apunta que la ubicació de la planta respon als interessos tant del promotor del Pla com de l'Ajuntament de Montcada. En aquest sentit, destaca que l'Ecoparc es trobi molt proper als nuclis urbans de Santa Perpètua i Ripollet i allunyat del de Montcada.

L'EMA interposa un recurs
Des de l'Entitat del Medi Ambient de l'Àrea Metropolitana de Barcelona s'ha volgut aclarir que aquesta sentència no afecta l'activitat de l'Ecoparc i que només considera que cal definir l'ús del Sistema General. L'EMA també ha anunciat que ha interposat un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem, al considerar que el Pla Especial de l'Ecoparc de Montcada "no és nul, sinó convalidable".

ERC demana que es compensi als veïns
La sentència no ha fet esperar les primeres reaccions. Així, les seccions locals d'ERC de Ripollet i Santa Perpètua han emès un comunicat on demanen “que es compensi als veïns per les molèsties que han hagut de suportar i que l'Entitat Metropolitana replantegi la política dels ecoparcs”. ERC creu que caldria considerar la creació d'ecoparcs més reduïts i propers a les poblacions emissores de residus. A més, considera que la Generalitat ha de ser qui vetlli per la conservació del territori i qui endegui els mecanismes necessaris per evitar episodis d'aquestes característiques.