Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Especial eBR: 'Els Sant Jordi' de Ripollet. Un repàs a les obres i els autors locals

La voluntat de diverses persones i col·lectius locals per plasmar negre sobre blanc la creativitat i coneixements d'escriptors i investigadors ha fet que, malgrat les dificultats, la llista de publicacions d'autors de Ripollet creixi any rera any. Ja sigui mitjançant un premi o perquè s'ho han autoeditat, són els nostres Sant Jordi.

El gruix principal de la producció literària i d'investigació a la localitat comença a partir dels anys 80. És així com Ramon Martos, Agustí Palau, Manuel Mogas, Josep Maria Brull, Elisenda Casanoves, Carme Aldana, Martí Benach, Rubén Gualter, Gonçal Luna, José Garcia Sánchez o Toni Oller publiquen sobre art, història, cultura o societat de Ripollet. També podríem destacar a Francisco Enciso o Dídac Fàbregas. D'altra banda, autors com ara Alonso Araujo van decantar-se més per la literatura de ficció, publicant més de mitja dotzena d'obres, o Josep Lluís Badal, Santiago Figueras, Carlos Font Surroca i Francesc Mora. No podem oblidar a autores com ara Carme Guasch, Josefa Figueres, Joana Francesca Garcia, Maria Martínez Montagut o Soledad Martí.
Altres autors han preferit utilitzar la imatge per descriure Ripollet, per exemple Pere Padró, Juanjo Perona, Empar Reguero, Miquel Petit i Miquel Alba.
Però tots aquests treballs no hauríen vist la llum sense algú que creiés en ells. EMA Publicacions ha destacat per la seva aposta per editar obres. Així mateix, ha impulsat la iniciativa d'unir tots els autors i autores sota un mateix espai de referència per a la ciutadania. Així neix el Racó de les lletres locals, de la mateixa manera que es crea el premi Fil de la Memòria, amb l'objectiu d'estimular la investigació de la història local. Col·lectius i persones individuals, com Wenceslau Soler i Maria Antònia Recasens o el mateix Ajuntament de Ripollet, principalment a través del Patronat de Cultura i Joventut i la Biblioteca han potenciat l'edició de llibres, guies i reculls de la història de Ripollet i han donat cobertura a les obres. Però afortunadament, la família literària a Ripollet creix i autors com Xavier Gassó, Eloi Isern, David Elies, Àngels Leiva, Sandra Domènech i Maria Jesús Garcia tenen ja els seu primer llibre, en alguns casos el segon, a les llibreries. Ripolletencs i ripolletenques que han treballat molt per fer arribar els seus textos a la gent, com la poetessa Rosa Sancho o compromesos amb les entitats i clubs esportius de la vila, com és el cas de Jaume Badia, Ernest Boquet, Modest Serra, Toni Liarte, Vanessa Raja o Aleix Saló.

Sant Jordi a la rambla
El dia 22 d'abril, entre les deu del matí i dos quarts de nou del vespre, la fira d'artesania, entitats, llibres, roses i la fira gastronòmica es donaran cita a la rambla de Sant Jordi. També s'instal·larà novament el Racó de Lletres Locals i s'ha confirmat la presència a la celebració del Sant Jordi a la rambla del President de la Generalitat, José Montilla.

AUTORS LOCALS
1. Per què vas decidir començar a escriure aquesta obra?
2. Si et donessin l'oportunitat de dedicar-te només a escriure, quina seria la teva propera obra?
3. Quin autor a autora t'ha impressionat o t'ha agradat més
4. Quina obra ha tingut més pes a la teva vida o t'ha agradat més?
5. Si haguessis d'escriure un llibre sobre el tema què volguessis, relacionat amb Ripollet, com el titularies?

Eloi Isern
1. Per comunicar coses, condensar una realitat concreta.
2. Explicaria coses perquè la gent en pogués gaudir més.
3. F. Ibañez, de Mortadelo i Filemon, les meves primeres lectures.
4. Et deixo amor meu la mar com a penyora.
5. Ripollet, Diccionari Enciclopèdic.

No diguis on m'has vist
Una visió divertida dels diferents bolets que podem trobar pels nostres boscos. Una història entretinguda per atreure l'ull curiós dels infants. Imatges molt entranyables i ben fetes. Un bon conte d'aventures per posar els petits a dormir.

Wenceslau Soler
1. Per explicar un viatge real i personal.
2. M'ho reservo perquè ja he començat una nova obra i vull que sigui sorpresa.
3. Ramon Esquerra o Raimon Portell.
4. Noticia de Catalunya i Nosaltres els Valencians.
5. Ripollet. Tot i que ja tinc títol per la propera obra i tampoc te'l diré.

Maria Antonia Recasens
1. Per il·lustrar el què veia i enviar postals als meus amics.
2. Escriuria la història de la meva vida.
3. Albert Sánchez Piñol, per innovador i Quim Monzó.
4. Et deixo amor la mar com a penyora de Carme Riera i Foc Latent, de Lluïsa Forrellad.
5. Ripollet 1920 – 2020.

Viatge a Finlàndia
Narra l'experiència i pensaments íntims i reflexions sociopolítiques sobre Finlàndia i Catalunya de l'autor i la seva dona durant una recent i llarga estada al país nòrdic, ell en la vessant literària i ella a càrrec de les il·lustracions.

Sandra Doménech
1. És la millor forma que tinc d'expressar.
2. Una novel·la.
3. Paul Auster.
4. El guardian entre el centeno.
5. La diversitat de Ripollet.

Maria Jesús Garcia
1. Deixar mostra de coses.
2. Dones de Ripollet.
3. Almudena Grandes.
4. Modelos de mujer.
5. Sobre la gent.

Històries compartides
La història viva de veïns de la localitat amb noms i cognoms que relaten la seva experiència al voltant de les onades d'immigració dels anys seixanta i noranta. Aquesta obra, guanyadora del premi El fil de la memòria es podrà veure en versió gràfica al CIP.

David Elies
1. Les idees al cap no serveixen de res, s'han de compartir amb els altres.
2. Una història de comèdia i humor.
3. No és per quedar bé però Joan Elies, el meu germà.
4. Tu y yo somos cuatro, de Joan Elies. La recomano.
5. El Ripollet de les persones.

En busca del Lovework
Aquest llibre dóna claus per crear un bon ambient de treball, convertint-lo en un lloc Lovework. Fuig dels tòpics com ara motivació i lideratge i es decanta per l'estímul de la innovació i la conciliació de la vida laboral i familiar, entre d'altres.