Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es presenta la nova entitat Espai Vital

El passat divendres, 23 de febrer, es va presentar al Centre Cultural de Ripollet la nova entitat Espai Vital, que s'encarregarà de divulgar i defensar les problemàtiques dels malalts crònics i discapacitats de Ripollet, Barberà, Cerdanyola i Montcada i Reixac. L'entitat, presidida per Xavier Cases, neix del programa de ràdio Espai Vital, que des de fa un any i mig s'enregistra a Ripollet Ràdio i s'emet a les emissores locals de les quatre poblacions vallesanes.

L'acte de presentació va comptar amb la presència de l'Alcaldessa de Barberà, Ana del Frago; l'Alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral; la regidora de Salut Pública de Montcada i Reixac, Eva Gonzalo, i l'Alcalde de Ripollet, Juan Parralejo, així com de diversos representants d'entitats. Els membres d'Espai Vital van explicar que l'objectiu de l'entitat serà sensibilitzar i integrar, restant oberts a tothom qui en vulgui formar part. A més, van avançar algunes de les activitats que tenen previstes, com la celebració de la Diada de la discapacitat o l'organització d'un partit de bàsquet en cadira de rodes amb motiu de la Festa Major de Ripollet. Pel que fa als representants dels diversos municipis, tots quatre van coincidir a felicitar els membres de l'associació per la seva tasca i van destacar la necessitat d'entitats com Espai Vital.

Entrevista a Xavier Cases, president de la nova entitat Espai Vital (publicada al eBR del mes de març)

Nascut el 1973, Xavi Cases compagina el seu treball de tècnic de so a Cerdanyola Ràdio amb la direcció i presentació del programa, enregistrat a Ripollet Ràdio, Espai Vital i l'organització d'activitats per a recollir fons per a la Fundació Esclerosi Múltiple. Ara, encapçala el projecte de crear una nova entitat, amb tal il·lusió que, fins i tot, li fa oblidar l'esclerosi múltiple que li van diagnosticar ara fa set anys.

eBR. Com definiries Espai Vital?
Espai vital porta la mateixa direcció que el programa de ràdio, és a dir, som una associació sense ànim de lucre que té com a objectiu informar de les novetats en les malalties cròniques i les discapacitats.

eBR. Qui en pot formar part?
Parlem d'una entitat dedicada a les persones amb discapacitats i malalties cròniques, on pot entrar tothom. El que vol és la integració d'aquestes persones.

eBR. Aquest serà el seu objectiu?
Sí, la integració és una de les fites de l'entitat. D'altra banda, també és molt important ajudar els familiars dels malalts.

eBR. Què podran fer els socis d'Espai Vital?
La persona que estigui a l'entitat serà lliure per proposar noves històries i expectatives. La gent que entri podrà aportar idees i entre tots s'escollirà quines hem de treballar i posar en marxa.

eBR. Quin suport heu rebut fins el moment?
A nivell institucional, els quatre alcaldes ens van donar suport el dia que vam començar el programa de ràdio, fa prop de dos anys, i es van comprometre a adaptar la seva ciutat.

eBR. I com està Ripollet en quant a barreres arquitectòniques?
Ripollet és un poble que està fent molts esforços per adaptar-se, però encara queda molt per fer. Ara mateix, és meravellós anar per la rambla, que està totalment adaptada. Però, per exemple, hi ha molts carrers on s'han de fer rampes a les voreres i tampoc hi ha semàfors amb sensors per a persones cegues.

eBR. I quines són les barreres mentals?
Jo crec que van paral·leles. Ens hem de treure barreres mentals per dir “no aparcaré el cotxe a un pas de vianants”. Això és una gran barrera mental, perquè és una cosa que no s'hauria de dir, que s'entén com a normal. Per això l'entitat també treballarà per fer campanya de conscienciació social.

eBR. Com pots portar aquest ritme de vida, tot i la teva malaltia?
La veritat és que no ho sé. Hi ha molts moments que recordes que tens esclerosi múltiple, en que caus. Però, per contrapartida, hi ha aquests petits moments, que estàs fent ràdio, que comparteixes amb persones que si no és la teva malaltia en tenen d'altres i veus que el que fas amb ells els ajuda. I com que a ells els ajudes, a tu també t'ajuda. Lluites no només per tu sinó pels altres i això et crea una gran satisfacció personal.

eBR. Com t'ha canviat la vida?
El primer any va ser molt dur. Va ser l'any d'assimilar què es el que realment t'està passant, que tens esclerosi múltiple. Tens la incertesa de dir què em passarà, com acabaré... Solució? No hi pensis. Funciona, treballa, comparteix i ja està. La meva vida la visc al dia, al moment. Jo m'aixeco al matí i el primer que faig és dir-li a la meva malaltia gràcies. Respiro, m'aixeco del llit, amb tot el mal que tingui, em vesteixo i foto el camp al carrer.