Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

8 de cada 10 dones de la comarca han patit com a mínim un fet de violència masclista al llarg de la seva vida

L'"Enquesta de violències masclistes a Catalunya" va entrevistar telefònicament a finals de l'any 2021 quasi 10.000 dones majors de 15 anys de tot Catalunya.

Tipologia de violència masclista en les dones enquestades que han patit com a mínim un fet de violència masclista des dels 15 anys (%). Vallès Occidental. 2021. Font: Enquesta de violències masclistes de Catalunya 2021 (Departament de l’Interior)..
Tipologia de violència masclista en les dones enquestades que han patit com a mínim un fet de violència masclista des dels 15 anys (%). Vallès Occidental. 2021. Font: Enquesta de violències masclistes de Catalunya 2021 (Departament de l’Interior).

L'Enquesta de violències masclistes a Catalunya, impulsada pel Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya, té com a objectiu donar una visió detallada de les formes de violència masclista i els diferents aspectes que s'hi relacionen, permetent quantificar el nombre de dones que estan patint algun tipus de violència masclista o que bé l'han patit en algun moment de la seva vida.

Els resultats de l’enquesta mostren que 8 de cada 10 dones enquestades residents al Vallès Occidental van manifestar haver patit, com a mínim, un fet de violència masclista al llarg de la seva vida (80,2%). Aquesta enquesta telefònica es va realitzar durant el novembre i desembre de 2021 a gairebé 10.000 dones de més de 15 anys residents a Catalunya. És la tercera enquesta que es fa des de la Generalitat de Catalunya entorn les violències masclistes a Catalunya, després d'una primera l'any 2016 i la segona l'any 2019, específica sobre violències sexuals.

L'estudi remarca que 7 de cada 10 dones del Vallès Occidental han sigut víctimes específicament de violència sexual al llarg de la seva vida, i gairebé la meitat d'algun tipus de violència psicològica. En tots dos casos, destaca l'augment respecte dels resultats de l'enquesta de l'any 2019.

Les enquestades d'entre 16 i 29 anys són les que més afirmen haver viscut algun fet de violència masclista al llarg de la seva vida, amb un percentatge que supera el 90%; les segueixen les dones de la franja d'entre 30 i 49 anys, amb un 83,4%; seguides de la franja de 50 a 64 anys, amb un 82,2%.

grafica segons edat.png

Violència per part de les parelles

A més d'aquestes dades, 6 de cada 10 dones enquestades afirmen haver patit un fet de violència masclista per part de les seves exparelles, i gairebé el 20% per part de les parelles actuals. A Catalunya, gairebé el 40% de les agressions masclistes es produeixen a xarxes socials, seguides per llocs d'oci i l'espai públic, i en 7 de cada 10 agressions han sigut perpetrades per persones desconegudes.

grafica segons ambit.png

D'entre diverses dades que es poden extreure d'aquest estudi, cal remarcar que a Catalunya 3 de cada 10 persones enquestades van patir algun tipus de violència masclista durant la infància, sent les més freqüents els comentaris, gestos sexuals o exhibicionisme, seguits de tocaments sexuals i missatges no volguts de contingut sexual. En el 42% dels casos, aquestes situacions es van produir per persones conegudes i en el 29,5% per familiars.

És important destacar que, malgrat els avanços en la prevenció de violències masclistes, l'estudi posa de manifest que avui dia encara costa denunciar, ja que tan sols el 18,4% de les dones enquestades afirmen haver posat una denúncia pels fets viscuts. Entre les raons que s'han donat per no denunciar, les que més s'han repetit són la dificultat de recopilar proves, considerar que no eren comportaments que s'havien de denunciar o la por a rebre més violència.

Redacció ripollet.cat - MM