Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ripollet mira a El Salvador

Durant tota aquesta setmana el Centre Cultural de Ripollet acollirà el congrés internacional El Salvador, Ripollet mira a llatinoamèrica, sobre la literatura i l'àmbit sociopolític d'aquest país en el seu context. Matí i tarda se succeiran les xerrades, conferències i debats amb la participació d'autors i especialistes. Paral·lelament, s'oferirà l'exposició 'Vida i mort de les Maras a El Salvador', dels fotoperiodistes Lissette Lemus i Álvaro López.

Entre els dies 23 i 27 d'octubre de 2006, Ripollet acollirà la Trobada Internacional de la Cultura Ripollet mira a Llatinoamèrica, dedicat enguany a El Salvador. La commemoració del 50 aniversari del Círculo Literario Universitario, del qual va formar part Roque Dalton, un dels màxims exponents de la poesia salvadorenca, val com a excusa per a reunir els seus tres únics membres vius: Manlio Argueta, Roberto Cea i Tirso Canales. Un esdeveniment imprescindible per a qualsevol persona interessada en les lletres llatinoamericanes.

Però no es pot parlar de literatura sense apropar-se al context històric polític, econòmic i social del país. Els Acords de Pau van posar fi, el 1992, a la Guerra del Salvador. Eduardo Sancho, Francisco Mena Sandoval i Marcelo Cruz Cruz, alts comandaments de la guerrilla, també hi seran a la Trobada. Com Luis de Sebastián, ex vicerrector de la Universidad Centroamericana de El Salvador i catedràtic d'ESADE, que analitzarà l'estat de l'economia salvadorenca en el marc d'Amèrica Llatina.

L'exposició “Vida i mort de les Mares a El Salvador”, a càrrec dels fotoperiodistes Lissette Lemus i Álvaro López, de el Diario de Hoy, il·lustrarà una de les grans preocupacions actuals de Centre Amèrica. 25 imatges, inèdites a Espanya, que mostren el dia a dia d'unes “bandes juvenils” molt més conflictives que les que han arribat en els últims anys a Europa.

L' associació Cultural Catalunya - El Salvador ha col·laborat activament en l'organització de l'esdeveniment i entitats amb projectes internacionals com Barcelona Voluntària hi han estat convidades.

Meritxell Aymerich

FOTO C-DUKE.COM: D'esquerra a dreta, Tirso Canales, José Roberto Cea, Benito Miró Llort, Antonio Liz Gaspar (alcalde de Gallur i diputat per Zaragoza), Carlos Cañas Dinarte, Manlio Argueta, Carlos Ernesto García, Eduardo Sancho, Marcelo Cruz Cruz i Francisco MENA Sandoval.