Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Recomanacions per a un consum sostenible d’electricitat aquest estiu

La Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Ripollet ha fet públics una sèrie de consells per a realitzar un consum sostenible d’electricitat. Així, senyala l’ús de ventiladors enlloc d’aires acondicionats, baixar les persianes o tendals a les hores de més calor, entre d’altres.

Contra la calor
Per aquestes dates, els mitjans de comunicació reflecteixen cada any la notícia del rècord en el consum d’energia elèctrica a causa de l’ús dels aires condicionats. Fa molta calor, però tots sabem que l’obtenció de l’energia elèctrica comporta sovint problemàtiques ambientals i, per tant, hem de procurar no malgastar-la. En aquest sentit podem fer moltes coses, a les nostres llars.
L’arquitectura tradicional ja preveia aquests canvis sobtats de temperatura que es produeixen en el clima mediterrani i es construïen les finestres amb persianes que, posades a sobre dels balcons, creaven un microclima ombriu al davant de les obertures facilitant les corrents d’aire i la disminució de la temperatura. Qui no disposi de les persianes tradicionals les pot substituir per tendals.
La regidoria de Medi Ambient recomana l’ús de ventiladors enlloc d’aparells d’aire condicionat, ja que consumeixen menys i no contenen cap tipus de refrigerant. Si, malgrat tot, s’opta per la instal·lació d’un aparell d’aire condicionat, es recomana que s’instal·lin a totes les finestres mecanismes aïllants que evitin que l’aire climatitzat surti de l’habitatge. Cal escollir l’aparell que consumeixi menys energia i cal posar el termòstat a 25º C, mai a una temperatura a menor a l’estiu. El termòstat s’instal·larà lluny d’aparells electrodomèstics que puguin desprendre calor i s’aïllaran tots els seus conductes per tal d’evitar pèrdues de fred.
Els arbres i arbusts també són molt útils en aquest sentit. L’ombra que proporcionen els arbres d’un carrer pot fer disminuir la temperatura del carrer entre 3º i 6º C. Si podem plantar arbres o arbusts al davant de les nostres finestres o hi podem fer créixer plantes enfiladisses reduirem molt la temperatura de la nostra llar.