Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Declaren el 2007, Any Brull

Ripollet homenatjarà l’any vinent a Josep Maria Brull, amb motiu del centenari del naixement d’aquest artista, vinculat estretament al municipi. El primer pas es va realitzar al Ple de juny, quan es va adoptar per unanimitat l’acord de declarar el 2007 com a Any Brull. Segons va avançar l’alcalde de Ripollet, Juan Parralejo, està previst organitzar un extens programa d’actes i una exposició commemorativa.
Josep Maria Brull i Pagès va néixer a Ascó l’any 1907 i va residir a Ripollet durant els darrers 50 anys de la seva vida. Va ser un escultor d’esperit, temàtica i d’estil noucentistes. Brull va ser alumne de Vila Arrufat i, posteriorment, exercí de professor de l’Escola Industrial de la ciutat de Sabadell durant més de trenta anys.

BIOGRAFIA

L’escultor català Josep Mª Brull i Pagès va néixer a Ascó (Ribera d’Ebre) el 15 d’abril de 1907 però va passar la major part de la seva infantesa a Tivissa (Ribera d’Ebre), on el seu pare exercia de mestre.

Des de ben petit es va sentir atret per l’arqueologia i l’art. Sortia a la recerca de pedres i trossos de ceràmica amb els quals s’omplia les butxaques. Va estudiar magisteri i l’any 1927 va venir a treballar a Ripollet com a mestre municipal i va entrar en contacte amb el món cultural de Sabadell. Va començar l’aprenentatge de les arts plàstiques amb el mestre Antoni Vila Arrufat a l’Escola Industrial d’Arts i Oficis de Sabadell i més tard a la Llotja de Barcelona. Al 1933 es va casar amb Encarnació Braut i Barcons, mestra i pintora nascuda a Ripollet amb qui va tenir dues filles. -Es van traslladar a Olot. A la capital d’Olot va descobrir la seva veritable vocació artística. Treballava el fang amb els alumnes i va descobrir les seves dots manuals. Va entrar en contacte amb escultors com Josep Clarà i Martí Casadevall.

El triomf franquista li suposa la pèrdua del títol de magisteri i és apartat de l’escola pública. En acabar la guerra civil va tornar a Ripollet i al 1940 el matrimoni va haver de començar de zero. Van crear una escola privada i un taller on el mestre Brull va començar a treballar les primeres peces. Poc després instal·là un forn al pati de casa seva i mentre continuava la seva formació com a artista.

Al 1944 va començar a donar classes de modelat i ceràmica a l’Escola Industrial d’Arts i Oficis de Sabadell, on va exercir durant 30 anys. Va viatjar a Ravenna per aprendre la tècnica del mosaic, va participar en diverses exposicions i va guanyar nombrosos premis. També va destacar com escultor pessebrista. La gent el recorda especialment per la seva trajectòria artística, pedagògica i humana.
Va morir a Ripollet el 9 d’agost de 1995 a l’edat de 88 anys.

Imatge del llibre: 'Vers la síntesi'.