Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Les músiques del món a Ripollet

Aquesta setmana té lloc a Ripollet el Festival Músiques del Món, organitzat pel Patronat Municipal de Cultura i Joventut. En aquesta onzena edició, compta amb quatre concerts, una exposició, dos tallers musicals i una fira, tot a l’entorn del Centre Cultural. La primera actuació serà aquest dijous amb la formació Batukalada Banda, que també oferirà una cercavila aquest dissabte. Divendres tocaran els marroquins Darga i dissabte Anabel Santiago. Finalment, el programa clourà diumenge amb la interpretació de la Societat Coral El Vallès. Paral·lelament, també s’ha fet un curs de gospel i s’ha ofert la mostra fotogràfica de Jaume Badia i Joan Buxó Una mirada al Tíbet.

INFO AMPLIADA
El Patronat municipal de Cultura i Joventut de Ripollet organitza des de fa 11 anys el FESTIVAL DE MÚSIQUES DEL MÓN durant el mes de juliol.
Durant aquests anys de trajectòria el Festival ha comptat amb artistes de reconegut prestigi internacional:
- Grup Madera de Veneçuela (1996)
- Mogha Àfrica i Chab Samir del Marroc (1997)
- Hijas del Sol de Guinea Equatorial (1998)
- Alboka del País Basc (1999)
- Nass Marrakech del Marroc (1999)
- Koçani Orkestra de Macedonia (2000)
- L´Orkestina de l´Est d´Europa (2001)
- La bruja Gata de Madrid (2002)
- Helder Moutinho de Portugal (2002)
- Djanbutu Thiossane de Senegal (2003)
- Maalem Mahjoub i els Gnawas de Marraquech (2004)
- Chango Spasiuk de Argentina(2004)
- Tomás San Miguel & Txalaparta (2005)
- Orinoco de Veneçuela (2005)

Tot un recorregut per algunes de les anomenades músiques del món que ha tingut com a objectiu principal despertar sensibilitats, mitjançant el coneixement i l’apropament a la riquesa cultural d’altres pobles, ja sigui des del més pur retrobament amb les arrels i els orígens o amb les músiques més tradicionals, i sobretot posant l’accent en les fusions de ritmes procedents de diferents indrets, elaboracions musicals que enriqueixen el panorama internacional fora dels circuits més comercials.

Tot això es complementa amb una sèrie d’activitats paral·leles que conviden a la reflexió des d’altres àmbits, exposicions, xerrades, d’altres activitats com els tallers conviden a la participació també dels més menuts i a l´intercanvi cultural.

PROGRAMACIÓ ANY 2006

Fins al 9 de juliol:

“Una mirada al Tibet” És una exposició fotogràfica que recull la mostra del treball efectuat pels dos únics fotògrafs espanyols convidats per la Chinese Photograpic Association, mitjançnat Image Sans Frontière, Jaume Badia i Joan Buxó, tots dos membres de l’Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet, que, entre d’altres 100 fotògrafs dels cinc continents, van ser escollits per tal d’efectuar un gran reportatge gràfic capaç de documentar tots els aspectes de la vida quotidiana al Tibet, amb la finalitat de realitzar un macroexposició i l’edició d’un llibre commemoratiu.
Lloc: Sala d´exposicions del Centre Cultural

Divendres 30 de juny i dissabte 1 de juliol:

CURS DE GOSPEL. Amb la col·laboració de la Societat Coral el Vallès de Ripollet. Divendres de 19 a 23 h i dissabte de 9 a 13,30 h. Pretén promoure i fer participatiu a tothom l’estil i la musicalitat coral del gospel, basat en uns ritmes, melodies i expressions d’arrel afro-americana.
Així al taller es treballarà a més de la veu, el ritme i el moviment de cada participant i del grup, cada cantaire participarà a més de forma oberta i espontània en la creació de noves expressions i noves fórmules melòdiques que el grup anirà assumint en una melodia comuna i bàsica, ja sigui partint dels espirituals com del gospel.
Es treballaran peces de nivell mig de dificultat amb l’objectiu de conèixer les possibilitats de la pròpia veu en la interpretació dels gospel i espirituals més populars i enriquidors.
El mètode de treball que segueix el taller va aprofundint en paral·lel en tota la tasca d’assimilació de ritmes, accentuacions i melodies característiques del gospel. Tot plegat s’anirà complementant amb breus comentaris i anècdotes referents a la història i els orígens del gospel per tal que els assistents a el taller puguin reconèixer les implicacions i repercussions socials i personals d’aquest tipus de música i el seu desenvolupament en la societat del segle XXI.

Dijous 6 de juliol:

Concert de BATUKALADA BANDA, a les 21 hores, en el pati del Centre Cultural de Ripollet. Formació integrada pels músics percussionistes que acompanyen a Carlinhos Brown en les seves cercaviles multitudinàries quan actua a Barcelona.

Divendres 7 de juliol:

Taller d’aproximació als rtitmes STOMP, a les 19 hores, adreçat als joves , a càrrec del Centre Esplai La Gresca.

Concert de DARGA (Marroc), a les 23 hores, en el pati del Centre Cultural de Ripollet. Formació fundada l’any 2001 per estudiants de belles arts i integrada actualment per 10 músics de Casablanca que forma part de la nova corrent de música magrebina. Aquest grup ofereix una visió de mestissatge on es barregen una multitud de ritmes tradicionals i moderns, profans i sagrats, urbans i rurals, i on el gnawi i el reggae constitueixen el punt de partida dels seus temes musicals. Grup d’escena en viu, les seves arrels es nodreixen bàsicament del jazz, reggae, ragga, ska, dub, chaabi, ragada, funk...entre marcades influències magrebines, subsaharianes i occidentals.

Dissabte 8 de juliol:

Taller de confecció D’INSTRUMENTS I DE MAQUILLATGE, Dirigit a nens de 4 a 12 anys, a càrrec del Centre Esplai La Gresca.

CERCAVILA AMB BATUKALADA BANDA, a les 20 hores. Punt de sortida del Centre Cultural de Ripollet, on el grup constituït pels músics percussionistes que acompanyen a Carlinhos Brown en les seves cercaviles multitudinàries realitzaran una cercavila de percussió i demostració de capoeira en viu.

CONCERT D' ANABEL SANTIAGO, a les 23h al pati del Centre Cultural de Ripollet. Astúries té veu de dona, la veu de Anabel Santiago, que ha aconseguit treure espurnes de modernitat a un gènere tan tradicional com la tonada asturiana. La seva música és com una revolució, però una revolució que respecta les arrels d’una terra abocada al mar, a les mines i a les muntanyes. Les tonades de Anabel Santiago també parlen de “ mina, hórreo y pueblu”, però als seus llavis, les lletres de sempre adquireixen una força i un ritme inèdits pel gènere. La seva cançó és en definitiva un pont cap al mestissatge, atrevint-se a submergir-se en gèneres tan diversos com el folk i el blues, passant també pel tango, en homenatge als seus orígens bonaerenses.

Diumenge 9 de juliol:

Concert de Musiques del Món, a les 20 hores, a càrrec de la Societat Coral el Vallès, repàs de diferents músiques d’arreu del món interpretada des de les particularitats de la música a partir del cant coral.