Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

19 d'abril, Dia del MunicipiL’Ajuntament s'adhereix a la Declaració del municipalisme català

L’Ajuntament de Ripollet se suma a la Declaració del municipalisme català, aquest 19 d’abril, Dia del Municipi. El document, ratificat en Junta de Govern Local, reivindica més recursos per a les administracions locals i un reconeixement de les tasques que els municipis desenvolupen, més enllà de les seves responsabilitats reconegudes. La iniciativa sorgeix arran les espectatives generades als municipis amb motiu del nou Estatut, que possibilitarà un nou marc competencial i un aprofondiment en la singularitat del municipalisme català. El treball ha estat coordinat per la recentment constituïda Comissió municipalista de Catalunya, que coordina les actuacions de la Federació de Municipis i l’Associació Catalana de Municipis.

Declaració del municipalisme català
Durant els darrers 27 anys, des de l'arribada de la democràcia als ajuntaments, els municipis catalans s'han transformat i s'han convertit en comunitats locals en les que els ciutadans i les ciutadanes de Catalunya han tingut la seva oportunitat de desenvolupament.
Els municipis catalans, reunits en el II Congrés de Municipis, van expressar que "Catalunya es construeix des dels municipis". Aquesta voluntat de refer el país des de la normalitat de les institucions democràtiques, ha presidit l'impuls de millores que tots els ajuntaments han fet realitat al seu territori.
La recuperació de les llibertats individuals i de les llibertats públiques s'ha acompanyat d'una capacitat transformadora dels municipis que s'ha reflectit a l'evolució de les nostres ciutats i viles, malgrat la deficient regulació competencial i la manca de suficiència financera que ha caracteritzat els ajuntaments en aquests 27 anys.
L'Estatut d'Autonomia del 1979 no va incloure el pes dels ajuntaments de Catalunya i es va optar per un model de recuperació de les institucions nacionals, sota la concepció que els municipis tenien una funció administrativa destinada a l'organització de serveis generals.
Al llarg d'aquest període, Catalunya ha progressat i ha mantingut la cohesió social com a principal objectiu. Els ens locals han esdevingut punts de referència i d'identificació de les ciutadanes i ciutadans: l'administració més propera a la gent que cada vegada ha de respondre amb més serveis i de més qualitat.
Ara els municipis catalans hem de fer front a nous reptes, que passen per la millora del finançament local, l'assoliment de les competències municipals que ens corresponen i un model territorial i urbanístic amb una gestió del creixement controlada i sostenible.
La proximitat que ofereix l'administració local és una característica que només els municipis podem oferir, sempre que comptem amb les competències i
els recursos suficients.
En el marc de l'aprovació del nou Estatut d'Autonomia, els ajuntaments hem fet sentir la nostra veu perquè el nou text estatutari reconegui les singularitats administratives i territorials del nostre país i tingui present el paper cabdal dels ajuntaments en la construcció de la Catalunya del futur.
El nou text dedica un capítol a l'administració local i des d'aquesta Declaració manifestem la nostra ferma decisió d'anar més enllà en una societat on el valor de la proximitat dels municipis han d'estar cada dia més present.
Per fer possible aquest paper cabdal del municipis, és necessari que la resta d'administracions dotin els ajuntaments de la suficiència financera i del reconeixement de les tasques que els municipis desenvolupen més enllà de les seves responsabilitats reconegudes.
Ripollet, 19 d'abril de 2006.