Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ripollet Ràdio estrena "Espai vital" amb altres tres emissores del Vallès

El dimecres 19 d'octubre s’estrena a les ones el programa Espai Vital, presentat per Xavi Cases. Es tracta d’una coproducció de les emissores municipals de Barberà, Cerdanyola, Montcada i Ripollet, que abordarà les problemàtiques de malalts crònics i discapacitats. A la primera edició, enregistrada als estudis de Ripollet Ràdio, alcaldes i regidors dels quatre municipis debaten sobre la situació de les barreres urbanes a les respectives poblacions i els projectes d’integració i mobilitat.

A més, l’espai compta amb una entrevista a Josep Maria Valls, autor del llibre “Moure’s per l’espai públic. La mobilitat en primera persona” i la presentació d’algunes de les seccions que contindrà el programa, com Solidaritat, el Codi d’accessibilitat, una ronda informativa per les emissores i la col·laboració amb la Universitat Autònoma. A properes edicions, s’incorporaran altres espais, com ara informació sanitària, cuina i viatges adaptats i l’atenció a les queixes i suggeriments dels oïdors.

Debat dels alcaldes i regidors
Al programa inaugural d’Espai Vital es podrà escoltar l’entrevista mantinguda amb els alcaldes de Cerdanyola, Toni Morral, de Ripollet, Juan Parralejo, la regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Barberà del Vallès, Mònica Maya, i el tinent d’alcalde d’Urbanisme de Montcada i Reixac, Alfonso Romo. A la seva intervenció, l’alcalde de Ripollet, Juan Parrelejo, va qualificar l’herència de la població en barreres urbanes de “nefasta” i va recordar que “a l’any 79 el 80% dels carrers de Ripollet estaven encara per asfaltar”. No obstant, va destacar “el canvi de xip” viscut a partir de 1991, que ha portat fins a l’obligatorietat actual que totes les construccions tant privades com públiques siguin accessibles. L’alcalde de Ripollet va assenyalar algunes actuacions impulsades per l’Ajuntament d’aquesta població, com ara l’adequació de carrers, passos de ressalt o les obres realitzades al Teatre Auditori, el poliesportiu i el parc Maragall, entre d’altres. Segons Parralejo, “la situació actual és la de fer un pas més, que és la difusió d’un missatge de conscienciació”, pel que va reclamar la implicació de la ciutadania. A més, va avançar la propera redacció del Pla de mobilitat, que dirigirà el regidor de Relacions Institucionals, Cultura i Comunicació, Alberto Castro, que és discapacitat. Aquest projecte marcarà les intervencions a realitzar els propers cinc anys a Ripollet.
Per la seva part, l’alcalde de Cerdanyola, Toni Morral, va manifestar que “hi ha molta feina a fer” i va lamentar que “hi ha moltes barreres físiques i altres de no físiques que encara fan més mal”. Morral va enumerar algunes de les darreres actuacions realitzades a Cerdanyola per a l’eliminació de barreres arquitectòniques, principalment a les zones de Xarau i Banús i pròximament també a Montflorit. Així mateix, va destacar la col·laboracio amb l’ONCE per tal d’inventariar els punts negres de la població. Per l’alcalde de Cerdanyola “s’obren perspectives interessants” i va subratllar el futur pla d’inversions en accessibilitat que s’emprendrà a Cerdanyola. Per Morral, “cal treballar en la direcció de fer una ciutat amable, per a recuperar la ciutat pels ciutadans” i fer que els cotxes desapareguin poc a poc de la via pública, amb la construcció d’aparcaments soterranis.
Al programa també va intervenir Alfonso Romo, tinent d’alcalde d’Urbanisme i Medi Ambient de l’Ajuntament de Montcada i Reixac. Romo també va coincidir a lamentar l’herència d’una ciutat plena de barreres arquitectòniques. És per això, que va comentar que “s’està treballant molt fort en la seva eliminació”. Així, va destacar la col·laboració de l’ONCE en el pla estratègic de ciutat, fruït de la qual, Montcada disposa d’un cens de les zones a intervenir. Alfons Romo va remarcar la problemàtica afegida que pateix Montcada, causada per la seva orografia, amb diversos turons. És per això, que va recordar el projecte d’ instal·lació d’escales automàtiques a diferents punts de Montcada i Reixac, amb qual s’ha donat cobertura al 80% de les zones amb més dificultats.
Finalment, en nom de l’Ajuntament de Barberà del Vallès va parlar la regidora de Benestar Social, Mònica Maya. Segons la regidora, les barreres no afecten només als que van en cadira de rodes, pel que va manifestar que “s’ha de realitzar un treball combinat entre les institucions i la societat civil. Els ajuntaments ens hem de centrar en aquests temes fent un treball més transversal, des de regidories com Urbanisme, amb l’eliminació de barreres arquitectòniques i l’actualització d’equipaments i la Policia Local, treballant en el control de la infracció, sobretot per a que no s’aparqui a les places dels discapacitats”. Maya va afegir també la importància de treballar en polítiques d’inserció laboral, que l’escola eduqui en la sensibilització amb els col·lectius més desfavorits des de la infantesa i, específicament, des de serveis socials, l’esforç a realitzar en assessorament, atenció domiciliària i el reconeixement i suport a “cuidar a aquells que cuiden”.

Una desena de col·laboradors
Espai Vital compta amb una desena de col·laboradors. Gema Moncho s’encarregarà cada setmana de l’editorial, Manel Gea de la divulgació del Codi d’accessibilitat, Alexandra Bosch portarà la corresponsalia de la Universitat Autònoma, Javier Roldán l’espai de Solidaritat, Manel Ibarro el de Sanitat i Angel Andrés les notícies curioses. A més, hi haurà seccions de cuina i viatges adaptats i una entrevista setmanal a càrrec de Jordi Jorba. Precisament, al primer programa es podrà escoltar la conversa mantinguda amb l’autor del llibre “Moure’s per l’espai públic. La mobilitat en primera persona”, editat per la Diputació de Barcelona on es toca l’aspecte humà dels problemes de la mobilitat des de l’òptica de ciutadans anònims.