Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

‘Ja veus’, el recital del quartet de Salvador Alsius

L’Associació d’Espectadors porta divendres 15 a Ripollet el quartet “Ja veus”. Es tracta d’un recital vocal amb peces clàssiques i contemporànies. Entre els seus intèrprets destaca la participació del popular periodista televisiu Salvador Alsius. Segons el comunicador, “busquem l’espontaneïtat. Evidentment, hi ha tècnica en el concert, però ens agrada que no es noti, que la gent tingui la impressió que tot és molt improvisat”. L’actuació serà a les 10 de la nit al Teatre Auditori i el preu de l’entrada 12 euros.

NOTA DE PREMSA ASSOCIACIÓ D’ESPECTADORS
Aquesta setmana el Teatre Auditori acollirà un concert de música molt especial. Es tracta de l’actuació del quartet vocal Ja veus, format pel periodista Salvador Alsius, el pedagog Toni Martorell, la professora de música M. Lluïsa Abram i la tècnica en transports Anna Farrero. Com ells mateixos expliquen, els components del quartet Ja Veus no es dediquen pas professionalment a la música... ni tenen cap previsió de fer-ho. Tots ells són gent prou reconeguda en els seus respectius àmbits, però que han compartit durant una pila d'anys l'afició a la polifonia. Ara, per raons operatives, ho fan en "petit comitè" i en gaudeixen d'allò més.
El seu repertori és ben eclèctic: des de madrigals fins a Beatles, passant pel Romanticisme i la cançó popular. Trien només peces que acompleixin dues condicions: que els vingui de gust cantar-les i que puguin venir de gust a qui les hagi d'escoltar. Les presenten de forma entenedora i divertida, i aconsegueixen així concerts en què es combina el bon to amb l'escalf humà.
Ja veus es va formar fa uns 5 anys, amb motiu d’un homenatge a Albert Martorell, avi de Toni Martorell, que volia recordar el programa de ràdio que feia el conegut pedagog català. Salvador Alsius explica que inicialment era una experiència ocasional, però “ens van demanar que féssim una segona actuació i vam veure que potser podíem fer alguns concerts al llarg de l’any”. Va ser aleshores que van buscar un nom per al grup i van decidir “trobar-nos els dissabte per assajar i per berenar”.
Els quatre components de Ja veus són grans aficionats a la música politònica. De fet, Salvador Alsius va cantar durant 12 anys a la Coral Sant Jordi, Toni Martorell és fill del que va ser durant molts anys director de la Coral, Oriol Martorell, i M. Lluíssa Abram és professora de l’Escola Superior de Música de Catalunya.
Alsius explica que “encara que no som professionals i que no aspirem a cantar al Palau de la Música, sí que volem que les nostres actuacions siguin molt dignes”, per aquesta raó, donen força importància a la tècnica en els seus assajos. “Fem molta part tècnica, però sobretot ens ho passem molt bé. De fet, els nostres assajos es componen d’un terç de preparació tècnica, un terç d’assaig del repertori i un terç el dediquem a berenar”. Aquesta relació d’amistat en el quartet es pot comprovar en els seus espectacles. “Tenim un repertori polifònic i molt variat i fem un concert que a nosaltres ens agrada”. Alsius reconeix que “tots som persones conegudes en el nostre àmbit professional i sinó féssim una cosa digna musicalment parlant, no ho faríem”.
Un dels ingredients diferenciadors d’aquest espectacle són els comentaris que el periodista-cantant fa durant el concert. “Busquem l’espontaneïtat. Evidentment, hi ha tècnica en el concert, però ens agrada que no es noti, que la gent tingui la impressió que tot és molt improvisat”. Com a especialista en el món de la informació, Salvador Alsius reconeix que la musica també és un sistema de comunicació. “L’Oriol Martorell ens va ensenyar que, sense menysprear la tècnica, el més important és arribar a la gent amb el sentiment que inspira la música. Per exemple, cantar El Rossinyol amb la Coral Sant Jordi, dirigida per l’Oriol, era una experiència sublim. Tancaves el ulls i se’t venia el cor a la boca. L’important és comunicar sentiments al públic, això es fa amb la tècnica, però sobretot amb l’ànima”.
Ja veus no acostuma a fer més de tres o quatre concerts a l’any i Alsius afirma que actuar en un espai per on han passat les principals formacions de música clàssica i coral del país els provoca un cert nerviosisme, però “estem encantats que l’Associació d’Espectadors que ens va venir a veure a un dels nostres concerts, hagi decidit convidar-nos a actuar a Ripollet”.
I el públic de Ripollet tindrà ocasió de gaudir d’un concert diferent, fet amb la il·lusió de persones que, sobretot, estimen la música i busquen temps per dedicar-li una estona.

Programa del Concert

Primera part
Madrigals
Tourdion, anònim francès s XVI
Say love, John Dowland s XVI
La, la, la, Pierre Certon s XVI
El món
Aldapeko, tradicional basca
Quan el sol se’n va a la posta, tradicional hongaresa. Harm: Zoltan Kodály
Prídi ty Suhajdo, tradicional eslovaca. Harm: Heinz Lau

Segona part
Catalunya
Laudemus, Llibre vermell de Montserrat
El bon caçador, tradidional Harm: Pere Puig Adam
Danses de la Patum de Berga, tradicional
Cant dels ocells, tradicional. Harm: Pau Casals
Cavaller enamorat, Joan Manén