Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Govern i CpR enfrontats pel sector nord-oest de Ripollet

El govern municipal i el Compromís per Ripollet creuen acusacions sobre la futura modificació del sector nord-oest de Ripollet, que comprèn la zona de Tiana i el marge esquerre de la carretera de Santiga, en sentit Barberà. L'anunci de l'inici dels tràmits per la modificació del PGM, amb un programa de participació ciutadana i estudis per determinar l'aprofitament d'aquests terrenys, ha encès les crítiques del principal partit de l'oposició. Mentre que el Compromís afirma que es tracta d'una operació urbanística per beneficiar interessos privats, el tripartit defensa l'interès públic del projecte, quant a la compensació en millores en connexions i equipaments que podria comportar, i acusa el CpR de voler crear confusió i desviar l'atenció dels seus problemes interns.
Segons el regidor del Compromís, Toni Pijuan, “es tracta d'encobrir l'operació urbanística que planeja l'Ajuntament, sota un paraigua de presumpta participació, per tal que sigui menys escandalosa”. En resposta a aquestes acusacions, l'equip de govern ha defensat que “aquesta modificació és important per al futur de Ripollet, ja que millorarà la connectivitat amb un nou pont sobre el riu Ripoll i l'autopista, permetrà l'ampliació del poliesportiu municipal, la construcció d'una nova pista d'atletisme i la creació de riquesa a través de l'assentament d'empreses en noves zones industrials, diversificant els usos de la ciutat”. Mentre que el CpR es mostra en desacord amb la possibilitat d'una requalificació de terrenys, dient que “no permetrà que aquesta operació es faci en contra de l'interès general dels ripolletencs, en benefici d'uns propietaris privats”, el govern local respon que “el CpR vol desviar l'atenció per encobrir els seus greus problemes interns” i afegeix “així segur que no es defensen els interessos generals, sinó més bé els particulars”.

Les claus del debat polític sobre el sector nord-oest
La polèmica va començar amb la denúncia realitzada pel Compromís per Ripollet sobre els moviments de terres a la timba de Can Tiana el passat 17 de febrer, després del trencament de les negociacions entre els socialistes i el CpR per formar govern i tres dies abans de la signatura del pacte de govern tripartit entre PSC, CiU i ICV. Durant els següents quatre mesos, el Compromís va continuar adreçant diverses crítiques al govern, primer sobre manca de disciplina urbanística, després demanant que s'evalués la legalitat de les obres i el 7 de juliol denunciant, davant la Direcció General de Carreteres, que els moviments de terres realitzats podrien “vulnerar la legislació de carreteres”.

Mentrestant, el passat 23 de juny, la Junta de Govern Local aprovava l'actualització urbanística del sector nord-oest de Ripollet. Segons va explicar en roda de premsa la primera tinenta d'alcalde, Rosa Martín, l'Ajuntament va prendre la iniciativa de tramitar aquesta modificació puntual del PGM davant la petició de diversos propietaris i per tal d'evitar la proliferació d'activitats incontrolades a la zona. El primer pas era treure un plec per al contracte de redacció del projecte i l'obertura d'un termini d'informació pública de 20 dies, per a la presentació de suggeriments i propostes. Així mateix, també va donar llum verda al programa de participació ciutadana, al qual estarà subjecta la tramitació d'aquesta reordenació urbanística. Paral·lelament a aquest procés, l'equip de govern acordava demanar a l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de la Universitat Autònoma de Barcelona un estudi sobre la situació actual de Ripollet, per determinar les necessitats d'equipaments i serveis en aquesta i altres zones del municipi.

En resposta a aquesta decisió, el Compromís va denunciar, dilluns 11 de juliol, “maniobres del govern per encobrir la requalificació de terrenys a les timbes de Can Tiana i Can Grasses”. Segons el Compromís, després que aquest grup “fes públics els compromisos que els socialistes tenen a la zona de Can Tiana i Can Grasses, on s'estan produint importants irregularitats per part dels propietaris dels terrenys, el govern de l'Ajuntament anuncia que vol reordenar aquests terrenys abans que prenguin la iniciativa els propietaris”. El CpR va ironitzar que els propietaris no hi podien fer res, ja que no són edificables, ni tampoc tenen autoritat per requalificar. A més, va criticar el procés participatiu, perquè no és vinculant, i va demanar explicacions sobre les intencions del consistori pel sector nord-oest, ja que, en opinió d'aquesta formació, “l'Ajuntament té plans concrets per aquests terrenys, plans que no ha explicat fins ara i que semblen voler beneficiar als propietaris dels terrenys” i va manifestar “ el govern ha amagat els seus plans fins ara, i ha mentit, quan ha dit que no en sabia res del que es pretenia fer”.

Finalment, el govern va rebatre l'endemà els arguments del Compromís dient que pensa portar aquest tema de manera similar a la llar d'infants, amb una comissió de seguiment on estiguin representats tots els grups polítics. Segons el govern, “el fet de prendre la iniciativa no vol dir que ho vulgui fer tot sol”. Així, va recordar que va informar a la resta de partits abans d'aprovar-ho a la Junta de Govern Local i que el procés participatiu és “en els termes que marca la nova legislació urbanística (ni més ni menys)”. A tot això assegura que, “el govern municipal no és l'únic, però si el principal defensor dels interessos generals, i ho fa des del sentit comú i la viabilitat dels projectes”. Per això retreu al Compromís el “doble llenguatge”, dient que divendres “demana una reunió per tal d'intercanviar punts de vista sobre l'actuació urbanística que preveu l'ajuntament en aquell sector del municipi" i dilluns, “sense esperar resposta”, acudeix als mitjans per “crear confusió” i “desviar l'atenció dels seus greus problemes interns”. I conclou reptant al Compromís a que expliqui “Quin són els compromisos del govern per a desenvolupar aquesta zona, a més dels ja expressats? Quines són les irregularitats que han denunciat en quatre notes i rodes de premsa consecutives més enllà de les recollides als expedients sancionadors oberts pel govern i que són a la seva disposició? La veritat és que si creuen que hi ha algun delicte no haurien hagut de deixar passar el temps abans de denunciar-ho a la Direcció General de Carreteres com han anunciat darrerament”.