Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els actes del 8M continuen aquest dissabte amb l'espectacle "Feminisme i cultura"

Imatge 1.
Imatge 1
Tot i la pandèmia, l'activisme feminista de Ripollet no es resigna a aturar-se, ni invisibilitzar-se i es reinventa pel Dia de les Dones amb noves propostes, programades per l'Ajuntament de Ripollet i el Comitè de Dones de Ripollet i l'Institut Lluís Companys. En primer lloc, l'Ajuntament organitza, aquesta primera setmana de març l'activitat en línia "Ens movem pel 8M", en substitució a la marxa de l'any passat, perquè les dones pugin fotos a les xarxes socials, fent activitat física. Aquest dissabte, 6 de març, hi ha lectures dramatitzades al Teatre Auditori i el dia 8 de març s'emetrà un cara a cara transgeneracional de dones per Ripollet Ràdio.

El programa d'actes municipal també ha previst dues taules, un taller de sexualitat, recomanacions de llibres feministes de la Biblioteca i la divulgació d'elements de la col·lecció local i testimonis de la vinya, activitats totes en línia. Un altre punt rellevant és la presentació del resultat del procés participatiu "El futur és lila", sobre la futura Casa de la Dona -que anirà a les dependències de l'antic Jutjat de pau- i que es farà públic el 17 de març. Al llarg d'aquest mes de març, la dona serà la protagonista de les exposicions de la Biblioteca i el Centre Cultural, destacant "Sororitat sota el mateix cel", de fotos realitzades a dones de totes les edats i en entorns comunitaris al Senegal per voluntàries de l'entitat Papá Alpha.

Segons la regidora de Feminismes, Txell Caler, amb el 8M d'enguany "volem continuar fent visible la lluita per la igualtat de dones i homes. I més amb la crisi actual, que ha afectat especialment a les dones, sobretot a les més joves i les més grans i també al sector de les cures, majoritàriament atès per dones". Per a la regidora, el daltabaix del virus "ha atacat als més pobres i a les dones en particular". Caler també ha destacat la imatge de força de la campanya del 8M i que mostra intencionadament el braç d'una dona madura.

Per la seva part, la regidora d'Esports, Andrea Guijarro, ha explicat l'impediment de celebrar l'exitosa marxa de l'any passat i ha recordat la importància de l'exercici durant el confinament i els seus beneficis físics i emocionals. Per a la regidora, "l'esport serveix per evadir-nos, però també per unir-nos. Quan sortim a fer exercici amb la família o amb grups petits d'amigues no només ens movem, sinó que es donen converses i situacions que ens ajuden en positiu". I precisament ha animat a compartir-les a les xarxes durant la primera setmana de març, per donar a conèixer els moments i els recorreguts. A propòsit d'això, la regidora Caler ha insistit que es practiqui de manera oberta i inclusiva, segons les possibilitats de cadascú. I ha afegit que fer la mobilitat diària a peu o en bici, és també una manera de fer salut i cuidar del medi ambient.

Comitè de Dones i l'institut Lluís Companys
Les accions del Comitè de Dones de Ripollet per aquest 2021 estan fortament marcades pel context de pandèmia. Segons una nota del Comitè, "hem volgut reconèixer especialment el paper de les dones en la i crisi social i sanitària global que estem vivint, amb actes que serveixin per denunciar la precarització de les nostres condicions en tots els àmbits (des de les professions de primera línia com les caixeres de supermercat o les sanitàries a les professions de comunicació, la recerca, les tasques de cures, les dones aturades o en ERTO, etc.), les violències patides des de l'inici de l'estat d'alarma (augment de denúncies i trucades al 016, violències obstètriques als hospitals, fallida del sistema de sanitat respecte a la salut mental, etc.) i la resta de situacions de tensió política i social que formen part del nostre dia a dia".

L'acte central del Comitè és la cadena humana de dones, el dia 8 de març, a les 18 h, des de la plaça del Molí i fins a la rambla de Sant Jordi, una acció col·lectiva de denúncia de la situació de precarietat que van patint les dones des de l'inici de la crisi sanitària de la COVID-19 i de reconeixement de la feina de les dones durant la pandèmia, i la projecció del documental del Projecte Berracas, que recull els relats de 10 dones supervivents del conflicte armat a Colòmbia. D'altra banda, l'Institut Lluís Companys també col·labora en el 8M amb un photocall, un butlletí i una batucada feministes en línia, a través de les xarxes socials.