Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

25N #EnsVolemVives - Entitats i Ajuntament diuen prou a la violència envers les dones amb un vídeo

Imatge 1.
Imatge 1
L'Ajuntament ha comptat amb la col·laboració d'un bon nombre d'entitats locals per a la realització d'un vídeo que vol ser el primer dels molts que aquests dies inundin les xarxes socials dient #EnsVolemVives.

Amb gestos, música, llenguatge de signes, cartells o paraules, Ripollet torna a dir prou a la violència contra les dones i els feminicidis. Més d'una desena d'entitats i col·lectius locals han participat en l'elaboració d'un vídeo de sensibilització amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les dones, que es commemora aquest 25 de novembre. Enguany, a més de fer visible el clam contra els feminicidis al carrer, a través dels OPIS del municipi, l'objectiu és inundar les xarxes socials amb la frase 'Prou, ens volem vives'. Tenint en compte les restriccions per la COVID-19, l'Ajuntament ha volgut fer una campanya senzilla i sense actes públics, però amb un missatge potent i contundent, que esdevingui un clam a les xarxes i que vagi més enllà de la data assenyalada. Així, es proposa que la setmana del 25 de novembre, tothom qui vulgui pugi un vídeo a les xarxes socials amb la frase 'Prou, ens volem vives', etiquetant @AjRipollet i amb els hastags #EnsVolemVives i #25NRipollet.


La voluntat de l'equip de govern i, concretament, de la regidoria de Feminismes, és que la visibilització vagi sempre acompanyada d'atenció i prevenció. En aquest sentit, l'Ajuntament va contractar, com a reforç en els mesos d'estiu i en el marc del Pla de Xoc per la COVID-19, un educador social i dues integradores socials, per tal de donar a conèixer el projecte de Punt lila i LGTB Juvenil entre els joves i assistir davant possibles casos d'agressions masclistes i lgtfòbiques. Aquesta tasca s'ha desenvolupat a l'espai del casal de joves de dimarts a divendres i a l'espai públic (parcs, punt de trobada de joves) durant les nits de dijous, divendres i dissabtes.

Relacions lliures de violència
Un dels principis de les polítiques municipals, especialment entre les persones joves, és el foment de les relacions lliures de violència masclista, treballant de forma transversal per un municipi lliure de sexisme i LGTBIfòbia i incidint en els espais de relació i confluència dels joves. Així, dins la programació d'estiu al Casal de Joves, s'han realitzat activitats amb perspectiva de gènere (Kahoot, cinema, així com tallers i manualitats amb material i temàtica feminista i LGTBI) i, en les intervencions al carrer, s'ha donat a conèixer el Punt Lila i LGTBI juvenil i s'ha fet pedagogia sobre les relacions lliures de violència masclista. En total, durant els mesos d'agost o setembre, s'han atès a un total de 1.953 persones joves.

Atenció a les dones
Des del Servei d'Informació i Atenció a les Dones de Ripollet, el SIAD, de gener a setembre de 2020 s'han realitzat un total de 1.218 actuacions, la majoria d'acollida i atenció psicològica i 33 d'atenció jurídica. De mitjana, s'han obert 54 expedients mensuals. Els casos, en més d'un 40% han arribat per iniciativa de les mateixes dones, mentre que prop d'un 29% han estat derivats de Serveis Socials, un 18,3% dels cossos de seguretat i un 8,1% dels serveis de Salut.

Activitats reivindicatives del Comitè de Dones i entitats
El Comitè de Dones farà dues activitats de denúncia dels assassinats masclistes aquesta tarda. A partir de les 16 h i fins les 20 h, a la plaça del Molí, epicentre sempre de les seves reivindicacions, faran una instal·lació de sabates vermelles per denunciar els feminicidis. Les persones i entitats que vulguin podran dur-hi les sabates velles que no facin servir, i allà es pintaran i es col·locaran. També conviden a la gent que hi porti espelmes o flors, això sí, sempre amb mascareta i respectant les distàncies de seguretat. A més, el Comitè de Dones farà unes performances que prometen ser molt impactants, a diferents punts del municipi, per conscienciar sobre els perills de la violència envers les dones.

A més dels actes del Comitè de Dones, a l'Instagram del Ripollet Unió Atlètica l'entrenadora Sonia Alcoceba farà una xerrada sobre la presència de les dones a l'esport. Es pot seguir a través del compte d'Instagram @RipolletUA. I a l'Instagram de la @BiblioRipollet es pot tornar a veure l'Hora del Conte d'ahir, dedicada a la commemoració d'aquest 25N.

NdP - JPL