Finalitzat l'estudi historicoarquitectònic de la casa del Pont Vell
Actualment, s'està treballant en l'aixecament de plànols i en el pla d'usos del futur equipament, basat en el procés participatiu que es va dur a terme a Pont Vell-Tiana.
El passat mes de setembre va finalitzar l'estudi historicoarquitectònic de l'immoble adquirit per l'Ajuntament de Ripollet a la carretera de l'Estació núm. 8 i c/ Doctor Gil, núm. 3. Aquesta tasca, que va haver d'aturar-se durant l'estat d'alarma per la Covid19, va ser adjudicada a l'empresa Velclus el passat mes de febrer 2020. D'aquest estudi es desprèn que la casa va ser construïda en 3 etapes, entre 1905 i 1954, tot i que no s'ha pogut confirmar qui va ser l'arquitecte. El seu bon manteniment li confereix una rellevant importància arquitectònica i patrimonial. Actualment, s'està treballant en l'aixecament de plànols i en el futur pla d'usos, a partir del qual l'AMB realitzarà el projecte executiu.
A mans sempre de la mateixa família Casas Verdaguer, l'edifici s'ha conservat amb molt poques modificacions. Segons l'estudi, l'edifici consta d'una planta baixa i teulada feta per Cristina Verdaguer entre 1905 i 1919, probablement abans de 1913; un pis fet pel seu fill i hereu Joan Casas entre 1930 i 1933 i les quadres i porqueres al pati, fetes per Joan Casas el 1954.
Elevat valor patrimonial
L'edifici és un testimoni singular per exemplificar un moment de la vida de Ripollet, que es pot resumir en la convivència d'una residència unifamiliar de família de menestrals, convivència de residència amb activitat comercial (merceria) i manteniment d'activitats agropecuàries al pati. Tot i que la família suggereix que l'arquitecte va ser Eduard M. Balcells, arquitecte de diverses cases de Ripollet i Cerdanyola, com ara l'actual Ajuntament, no s'ha pogut desxifrar la signatura i tampoc els estudis sobre aquest arquitecte avalen aquesta hipòtesis.
El manteniment de l'estat original de la casa en molts dels seus àmbits o acabats aporta un grau de rellevància més en la valoració patrimonial de la finca. Destaca, per exemple, l'estucat i esgrafiat de la façana; el forn de llenya i la pica de la cuina; la decoració pictòrica a les estances de la planta pis; els falsos sostres amb respiradors, o el pou, el safareig i el cup. Actualment, l'edifici no disposa de cap protecció del catàleg i l'estudi dels tècnics aconsellen la seva consideració com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL).
235 objectes catalogats i prop de 4.000 documents trobats
Aquest estudi historicoarquitectònic s'ha realitzat després que dos tècnics de l'empresa Arcare SL, contractada per la Diputació de Barcelona, finalitzés una primera actuació de documentació, triatge i inventariat dels objectes trobats a la casa i que passaran a formar part de les col·leccions d'etnologia local del fons del CIP Molí d'en Rata. En total, s'han creat 235 noves fitxes, que representen el 70% dels objectes triats i confirmats per a formar part del fons. Resta pendent, per a una segona campanya de documentació, que ja es podrà realitzar en el CIP, un segon triatge de la col·lecció d'indumentària, una part de recollida de dades tècniques i l'entregistrament informàtic de les dades al programari Museumplus, des d'on es gestiona la col·lecció local.
Pel que fa al material d'arxiu, biblioteca i hemeroteca, s'ha analitzat tot el material trobat a la casa. En grans línies i de forma aproximada, ja que caldrà una segona fase de tria i documentació per determinar la seva rellevància, s'han comptabilitzat 1.000 llibres, 300 diaris, 300 catàlegs i fulletons, 2.200 revistes i més de 5 metres lineals de material d'arxiu, entre retalls, escrits, fitxes, etc.
Treballs previs per a la redacció del projecte
Finalment, durant el mes d'agost es va adjudicar la nova fase referida a la casa i al seu futur ús. L'empresa adjudicatària ha estat MSM Arquitectes, que en aquests moments està treballant en l'aixecament de plànols i en el futur pla d'usos, que tindrà en compte les conclusions de les jornades participatives realitzades per la Cooperativa La Fabrica@ i les opinions dels diferents agents del barri. Aquest pla podria estar enllestit abans que finalitzi l'any, per tal de ser presentat a l'AMB, que serà qui encarregui el projecte executiu.