Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

DESACTIVAT. Declarat episodi per alta contaminació per pols sahariana a tot Catalunya

Imatge 1.
Imatge 1
Els nivells de partícules PM10 són elevats arreu i cal moderar l'activitat física a l'aire lliure
La Generalitat manté l'alerta per episodi d'alta contaminació, declarat el cap de setmana, per partícules a tot Catalunya. La mesura es pren per causa dels nivells alts de partícules PM10 que s'estan mesurant i de la previsió que la intrusió de pols sahariana que els està provocant persisteixi possiblement fins dimecres.

Mesures per reduir la contaminació
L'episodi d'alta contaminació per partícules (PM10) suposa gestionar la velocitat a les vies ràpides, a través del Servei Català de Trànsit, informar la població perquè utilitzi els transports públics si s'ha de desplaçar, emetre consells generals a través del CECAT i de l'ATM, a més d'instar les activitats cimenteres a reduir les emissions i els municipis a restringir les actuacions que generen partícules, com determinades obres.

Recomanacions a la ciutadania
- Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
- Utilitzar el transport públic en la mesura del possible, entenent les dificultats que poden tenir moltes persones en la seva mobilitat obligada, derivades de les afectacions pel temporal.
- Reduir els desplaçaments amb vehicle privat. Si és possible, treballar a distància, variar l'horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa, etc.
- Utilitzar el cotxe compartit.
- Realitzar una conducció eficient. Arrencades suaus, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.
- En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que produeixi les emissions més baixes.
- Regular la climatització de les llars.
- Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils en el cas que encara estiguin engegades.
- Limitar la crema de rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria.

Més informació al Departament de Territori i Sostenibilitat.