Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Històric retrobament dels regidors dels 25 anys d'ajuntament democràtic a Ripollet
Discursos de l’alcalde i els portaveus dels 5 grups municipals en homenatge als 25 anys d'ajuntaments democràtics

Obertura de l’acte, a càrrec de l’alcalde de Ripollet, Juan Parralejo


Bona nit.

El passat dia 3 d’abril es van complir 25 anys de les primeres eleccions municipals democràtiques, després del franquisme.
Recuperada la democràcia, pocs mesos abans havíem aprovat el nou marc constitucional i l’Estatut de Catalunya.
La celebració de les primeres eleccions municipals democràtiques van representar, entre altres coses, la recuperació plena dels drets polítics que durant molts anys ens havien estat negat.
Culminava així una lluita llarga, finalment reeixida.
Encetàvem una nova etapa il·lusionant.
Canviàvem la intolerància i la repressió per les llibertats.
Estrenàvem la capacitat d’elegir els nostres representants, la facultat de decidir i incidir en els assumptes que ens són més propers.
Pocs dies després, el dia 19 d’abril d’ara fa 25 anys, es van constituir els primers consistoris i es van elegir els primers alcaldes democràtics.
Avui fa 25 anys i 4 dies que Carles Ferré i Cuscó es va convertir en el primer alcalde democràtic de Ripollet, després de la llarga nit del franquisme, enllaçant amb el període de la II República.

Hem volgut celebrar aquest acte, en el qual hi participen els regidors i regidores de Ripollet des de 1979 com un acte de reconeixement a la seva tasca.
Però sobretot hem volgut aprofitar l’ocasió per aturar-nos un moment, tancar els ulls i reviure aquell Ripollet de fa 25 anys i la transformació que ha viscut (i no parlo només de la transformació física, que és evident),
I principalment, crec que hem d’aprofitar aquest acte per reflexionar sobre el present i el futur dels ajuntaments i de Ripollet.
El dilluns més de 600 alcaldes i alcaldesses de Catalunya ens vam reunir al Parlament i vàrem presentar el Manifest pels 25 anys d’ajuntaments democràtics, elaborat conjuntament per la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis i Comarques.

Abans de donar la paraula als portaveus del grups municipals, us el llegiré.
Fa menys d’una hora, l’Ajuntament de Ripollet, en sessió plenària extraordinària, l’ha aprovat com a moció el text del Manifest pels 25 anys d’ajuntaments democràtics.

MANIFEST PELS 25 ANYS D’AJUNTAMENTS DEMOCRÀTICS
El dia 19 d’abril de 1979 es constituïen els primers Ajuntaments elegits democràticament i amb sufragi universal després de 40 anys de dictadura.
La societat catalana va celebrar aquelles eleccions amb il·lusió, esperança i amb la certesa que la llibertat era un valor que havien de defensar per fer una societat més justa.
Durant aquest vint-i-cinc anys, tots i cadascun dels municipis de Catalunya s’han transformat i, han esdevingut comunitats locals en les que les ciutadanes i els ciutadans de Catalunya tinguessin la seva oportunitat de desenvolupament.
Així, els municipis Catalans, reunits en el II Congrés de Municipis, van expressar que “Catalunya es construeix des dels municipis”.
Aquesta voluntat de refer el país, de recuperar les seves llibertats i encetar el camí de la normalitat, ha presidit l’impuls que tots els ajuntaments arreu del territori han dut a terme.
Catalunya ha estat capaç de créixer i progressar mantenint la cohesió social i l’equilibri territorial.
La societat que hem estat construint ha situat a les persones, a les catalanes i als catalans, com a nucli de les polítiques públiques.
Aquesta aposta, agosarada, ha estat principalment compartida entre el Govern de Catalunya i els Ajuntaments.
Les comunitats locals han esdevingut punts referencials i d’identificació de les ciutadanes i ciutadans.
La recuperació de les llibertats individuals i de les llibertats públiques ha comportat, també, la recuperació dels espais públics, de les places, dels carrers i dels equipaments com espais de desenvolupament personal i col·lectiu.
La capacitat transformadora dels municipis ha estat increïble malgrat la deficient regulació competencial i la migradesa econòmica amb què han estat sotmesos.
L’Estatut d’Autonomia de 1979 no va tenir en compte una visió municipalista de Catalunya.
Es tractava de recuperar una institució, la Generalitat de Catalunya, i articular de nou el país.
En aquell moment els grups polítics principals de la comissió redactora van optar per un model de recuperació de les institucions nacionals, sota la concepció que els municipis tenien una funció administrativa destinada a l’organització de serveis generals.
El municipalisme català, però, ha estat capaç de prestar serveis que els seus ciutadans reclamaven.
Les formes de gestió i les possibilitats desenvolupades pels municipis per tal de satisfer les necessitats dels seus ciutadans han estat observades com a noves formules de desenvolupament del municipalisme.
Ara, vint-i-cinc anys després, ens trobem davant el repte d’escriure i aprovar un Nou Estatut per a Catalunya..
Tenim l’oportunitat de preparar un Estatut que tingui en compte totes les aportacions que els municipis han fet durant aquests anys.
· Volem i necessitem un Estatut que contempli la capacitat única del Parlament de Catalunya en l’organització competencial i funcional dels municipis.
· Volem i necessitem un Estatut que atorgui al Parlament de Catalunya les competències exclusives en l’organització territorial, i de l’administració local, sense bases ni condicions prèvies.
· Volem i necessitem un Estatut que converteixi al Parlament de Catalunya amb l’únic poder legislatiu en relació a les hisendes i el finançament local.
· Els municipis, per continuar avançant, necessitem un Nou Estatut que permeti el reconeixement de les singularitats administratives i territorials de cadascun.
Estem davant d’un nou repte.
L’autogovern de Catalunya ha de créixer, necessitem fer polítiques de proximitat en habitatge, en immigració i en tantes altres matèries que els municipis coneixem prou bé per la particular relació que mantenim amb les ciutadanes i els ciutadans.
Anhelem un nou instrument, l’Estatut, que doti de capacitat financera i econòmica a Catalunya, de forma justa i solidària.
En definitiva, com ara fa vint-i-cinc anys, els Ajuntament de Catalunya manifestem la nostra voluntat d’avançar en pau envers la llibertat individual i col·lectiva de totes les ciutadanes i els ciutadans de Catalunya.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Intervenció de la portaveu d’Iniciativa-Verds (ICV), Malika Zedjaoui
Hoy celebramos el 25 aniversario de los ayuntamientos democráticos, después de 40 años de dictadura.

En primer lugar, quiero tener un pensamiento y un reconocimiento especial para todas aquellas personas que lucharon contra el franquismo e hicieron posible el restablecimiento de la democracia. También quiero dirigir un saludo cariñoso a todos los ex concejales, que a lo largo de estos 25 años han trabajado para mejorar nuestro municipio.

Los que siempre hemos vivido en libertad, bien por la edad, o bien por proceder de paises con una larga tradición democrática - como es mi caso - no podemos ni debemos olvidar la deuda que tenemos con todas aquellas personas.

La mejor manera de corresponderles es impulsar desde los ayuntamientos los valores democráticos y progresistas que defendieron en sus luchas : libertad, solidaridad, justicia social, convivencia.

Después de 25 años, la asignatura pendiente de Catalunya es apostar por el municipalismo y la democracia participativa, en los pueblos y ciudades de Catalunya. Este es el gran objetivo de los ayuntamientos y uno de los elementos clave en el proceso de reforma del Estatut.

Per molts anys.
Moltes gràcies.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Intervenció del portaveu de Convergència i Unió (CiU), Xavier Peñarando

Bona nit, a tothom.

Companys regidors, exregidors, representants d’entitats i en definitiva a tots els que avui ens acompanyeu.
L’acte que avui celebrem no és tant sols el recordatori que el passat 19 d’abril es van complir 25 anys de la Constitució dels primers Ajuntaments Democràtics, que lògicament ho és. Es quelcom més, és un reconeixement a la tasca feta per tots aquells que des de diferents vessants i amb diferents tendències i opinions van treballar per aconseguir la normalitat democràtica que qualsevol poble es mereix.
Es també un reconeixement a la tasca feta per moltes persones que han treballat durant aquests 25 anys, des del govern o des de l’oposició, per aconseguir una millora constant i continua dels nostres municipis en general i Ripollet en particular.
Alguns dels que estem aquí, a l’any 79, degut a la nostra curta edat, no sabíem el que significa política o sufragi universal.
No per això ens falta visió històrica sinó tot el contrari. Som conscients de l’esforç i sacrifici que varen haver de fer els que en van precedir per a poder aconseguir un situació de “normalitat democràtica”.
Ara vint-i-cinc anys després tenim davant nous reptes que volem assumir amb esperit constructiu i de consens, però sense deixar de banda el sentit reivindicatiu.
Després d’haver aconseguit la recuperació de la Generalitat de Catalunya com a institució i d’haver articulat el nostre país, amb l’Estatut del 79, vigent ens el nostres dies, ara és el moment de l’elaboració d’un nou Estatut que contempli les necessitats del nostre país, un nou Estatut que contempli les aportacions que des del municipalisme s’han fet durant aquests anys i que doti de mes recursos a les administracions locals.
Estem davant d’una oportunitat perquè es reconeguin el nostres drets com a poble. Tenim l’ocasió de dotar-nos d’una nova eina per tal de fer polítiques més pròximes al ciutadà i amb les connotacions històriques del nostre poble.
En definitiva doncs tenim l’ocasió d’establir les bases de que serà el futur dels pròxims 25 anys com a poble.
Els que ens heu precedit heu cobert amb escreix l’expectativa de millora del nostre territori, esperem que amb aquestes noves bases que ara podem assentar aconseguir 25 anys més de millors i reconeixement de la nostra identitat.
Per a finalitzat donar novament les gràcies a tots els que avui ens acompanyeu i heu estat regidors al nostre Ajuntament, perquè tots heu estats participes del Ripollet que avui tenim.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Intervenció del portaveu del Partit Popular (PP), Pere Calviño

Alcalde, concejales, concejalas, amigos i amigas bona tarda, buenas tardes.

Estamos aquí reunidos en el Teatro Auditorio para conmemorar los 25 años de ayuntamientos democráticos, para conmemorar la constitución de los primeros ayuntamientos. Ahora bien, no sólo aquí, sino en muchos lugares, se habla de casi todo, menos de los ayuntamientos. Se habla de reformar el Estatuto, de reformar el Parlamento, del gobierno central,... y quizás, al final, de pasada, se habla alguna cosa de los ayuntamientos. O si se habla, se habla del pasado.

Yo sí hablaré de los ayuntamientos, y no de su pasado, sino de su futuro. Porque, después de estos 25 años, aún hay muchas cosas para hacer y mejorar.

¿Cómo me gustaría que fuera mi ayuntamiento ideal?
Y hasta me atrevo a decir que muchas de las cosas que diré, son compartidas por muchos de vosotros que me estáis escuchando.

Me gustaría un ayuntamiento preparado para los retos de futuro que nos esperan. Retos desde el punto de vista del trabajo, seguridad, integración, comercio, medio ambiente. Un ayuntamiento con las ideas claras y con un proyecto para su municipio. Y unos concejales, y un alcalde, que no sean unos meros gestores, sino unos líderes para transformar su municipio.
Después de 25 años, muchos ayuntamientos se han convertido en organismos administrativos que no han sabido liderar el futuro de su municipio.

Me gustaría que los concejales y alcalde no fueran unos profesionales de la política. Que no fuera un medio de vida, porque así todas las decisiones sólo se tomarían teniendo en cuenta el beneficio del municipio. Cuando se es un profesional de la política muchas veces se toman decisiones en clave de si se seguirá en la silla o no. Después de 25 años aún es un tema no resuelto.

Me gustaría un ayuntamiento abierto a la sociedad, que pise la calles para escuchar las necesidades y deseos de los ciudadanos. Una ciudad, un pueblo, una villa,... no se dirige en base a estudios hechos por entidades bancarias, sino escuchando las necesidades de tus ciudadanos.
Después de 25 años aún tenemos que buscar fórmulas más imaginativas para acercar el ayuntamiento a los ciudadanos.

No quiero unos concejales o una alcalde, que piensa de un ayuntamiento como un paso más para subir en su carrera política, sino quiero un concejal que quiera a su pueblo, comprometido con él y que su único objetivo sea su municipio. Solo a nuestros vecinos nos debemos y servimos.
En estos 25 años hemos tenido que ver muchos casos donde se utilizaban los ayuntamientos como trampolines para ir a lugares más altos.

Quiero un ayuntamiento moderno y eficiente que solucione problemas y que no los genere. Nuestras dudas nos las resuelvan rápidamente y con la mayor atención. Por ello, después de 25 años debemos esforzarnos en organizar mejor las áreas, dar más formación a sus trabajadores y aumentar los departamentos de atención al ciudadano.
Quiero un ayuntamiento que no sea visto por los ciudadanos como un generador de preocupaciones sino un amigo que nos ayuda y resuelve nuestros problemas.

Y la pieza principal de un ayuntamiento, que pocos mencionan, que muchos olvidan, y yo creo y os digo sinceramente, que es la parte fundamental del ayuntamiento, y que en estos 25 años no ha sido suficientemente tenido en cuenta sois vosotros:
-Vecinos y vecinas que debéis exigir al ayuntamiento el máximo.
-Que debéis exigir a sus concejales, que hagamos más por menos.
-Que obtengamos más resultados con el dinero de vuestros impuestos,
-Que los servicios que os ofrecemos sean a un precio aceptable y de la máxima calidad.
-Nos debéis exigir el máximo, porque con vuestra exigencia, los ayuntamientos y las personas que formamos parte de ellos, mejoraremos cada día más.

En muchas ocasiones he oído decir: haga lo que haga siempre gano, pues no me esfuerzo. Con esta idea, más extendido de que nos podemos imaginar, vamos mal.
No obstante, en esta parte fundamental del ayuntamiento, el futuro se apunta mejor.
El ciudadano ya ha dado muestras claras de no tolerar gestiones que solo buscan la foto y la frase bonita.
El transfuguismo de figuras claves como el propio alcalde o abandonar el programa por el que fueron elegidos serán prácticas del pasado.
O el ciudadano comienza a exigir explicaciones cuando ve que algunos municipios se llenan de servicios y en otros nada.

En estos 25 años se ha avanzado, pero aún falta mucho por hacer. Es un camino difícil, pero estoy convencido que se puede avanzar mucho más desde el municipalismo si se tienen las ideas claras y sobretodo la voluntad de hacerlo.

Muchas gracias. Moltes gràcies.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Intervenció del portaveu del Compromís per Ripollet (CpR), Jacint Padró

Celebrem avui els vint-i-cinc anys d’ajuntaments democràtics. Passada la dictadura es constituïa el poder local a partir de la consulta electoral, de mica en mica el nostre poble anava acon