Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Comença la campanya de vacunació antigripal 2019-2020

Imatge 1.
Imatge 1
El pròxim dilluns, 28 d'octubre, comença la campanya de vacunació contra la grip estacional, que s'allargarà fins a finals d'any. La campanya, impulsada per l'Agència de Salut Pública de Catalunya, s'adreça especialment a les persones que tenen un alt risc de complicacions si pateixen la grip i també a les persones o grups que poden transmetre la grip a persones en situació d'alt risc, com ara els professionals de la salut. Les persones a les quals els està indicada la vacuna poden rebre-la gratuïtament al seu centre d'atenció primària de salut. Hi haurà unes agendes específiques per vacunar a la població i si tenen visita amb infermeria també es vacunaran a les consultes.

Des dels CAP de Ripollet, informen que la grip continua sent un problema important de salut pública, com a conseqüència de les altes taxes de morbiditat i la presència de complicacions i sobre mortalitat en grups específics de població. És per aquest motiu pel que es promou la vacunació antigripal. A mes, determinades persones, com ara les d'edat avançada, les que tenen determinades malalties cròniques, les dones embarassades o les persones infectades pel virus de la immunodeficiència humana (VIH), poden patir la malaltia amb una major gravetat i és freqüent que es presentin complicacions durant la seva evolució.

Què es la grip:
És una infecció vírica de les vies respiratòries molt contagiosa. A Catalunya arriba amb l'hivern, la majoria de les vegades a partir de la segona quinzena de desembre. Cal diferenciar la grip d'altres infeccions víriques més benignes que donen símptomes semblants. La grip té un començament brusc, amb febre alta, dolor muscular, tos seca, mal de cap i de coll, sensació d'enfredoriment, malestar general i cruiximent. La gravetat de la grip varia cada temporada i també d'una persona a una altra. Les persones que presenten altres malalties i les d'edat avançada són les que poden tenir més complicacions.

A qui va dirigida la campanya:
· Persones de 60 anys d'edat o més.
· Persones internades en institucions tancades: residències geriàtriques, centres de malalties cròniques i malalties mentals, etc.
· Adults i infants amb malalties pulmonars o cardiovasculars cròniques, incloent-hi l'asma.
· Adults i infants que han estat sotmesos a vigilància mèdica o hospitalització durant l'any anterior a causa de malalties cròniques metabòliques (incloent-hi la diabetis mellitus), malalties renals o hepàtiques cròniques, hemoglobinopaties i anèmies, asplènia, malalties neuromusculars greus o immunosupressió (incloent-hi les causades per medicació o pel virus de la immunodeficiència humana).
· Persones amb obesitat mòrbida.
· Infants i adolescents (dels sis mesos als divuit anys) tractats durant un llarg temps amb àcid acetilsalicílic i que, per tant, poden desenvolupar la síndrome de Reye (dany cerebral agut i problemes hepàtics de causa desconeguda) després de la grip.
· Dones embarassades.

També s'adreça a les persones o grups que poden transmetre la grip a persones en situació d'alt risc, com ara:
· Professionals de la salut, tant de l'atenció primària com de l'hospitalària.
· Treballadors d'institucions com residències geriàtriques o centres de malalts crònics, que tinguin contacte amb malalts o residents.
· Professionals d'assistència domiciliària a persones d'alt risc (infermeria, voluntariat, etc.).
· Persones que conviuen amb persones d'alt risc (incloent-hi els infants).

Uns altres grups als quals es recomana la vacunació són:
· Persones que realitzen serveis essencials per a la comunitat, per tal de minimitzar la interrupció de la seva activitat durant els brots gripals: policies, bombers, personal de protecció civil, etc.
· Viatgers internacionals: persones dels grups de risc no vacunades durant la temporada gripal i que es dirigeixin a zones tropicals en qualsevol època de l'any o a l'hemisferi sud entre els mesos d'abril i setembre.

NdP