Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El CIP Molí d'en Rata cedeix a l'Institut del Teatre un parell de castanyoles d'Emma Maleras

Imatge 1.
Imatge 1
El dimarts, 9 d'abril, s'inaugura al vestíbul de l'Institut del Teatre l'exposició 'José Udaeta i Emma Maleras. Vides paral·leles', una retrospectiva que remarca el paper cabdal dels dos artistes catalans en la divulgació i l'ensenyament de la dansa espanyola i les castanyoles. Una de les peces d'aquesta exposició és un parell de castanyoles de concert d'Emma Maleras, que ha estat cedida pel CIP Molí d'en Rata. El museu local conserva els dos parells de castanyoles de concert de l'Emma Maleras i ha cedit un d'ells, amb la seva funda, a l'Institut del Teatre. La cessió s'ha fet per tres mesos, fins a l'estiu, que finalitza l'exposició.

Aquesta peça, unes castanyoles clàssiques Galiano, es conserva des de la inauguració del CIP i va ser donada personalment per l'Emma Maleras, juntament amb diverses fotografies, per a l'exposició permanent 'Protagonistes. Ripolletencs que deixen petjada'. També es conserva una col·lecció de castanyoles que Maleras va portar d'arreu del món. La importància d'aquesta peça radica en què es tracta d'una peça singular, donada la seva escassetat, ja que la família no en conserva cap i només es coneix un altre parell que conserva la deixeble de Maleras, Consol Grau.

Vides paral·leles
La mostra coincideix amb el centenari del naixement dels dos artistes i esdevé un homenatge a les seves fites professionals i a la seva inesgotable passió per la dansa i la música. Udaeta i Maleras van ballar, tocar i fer de mestres fins ben entrada la vellesa. Tots dos van aconseguir internacionalitzar la dansa espanyola i les castanyoles arreu del món. Udaeta es va formar en castanyoles sota la tutela d'Emma Maleras, i van acabar fent espectacles plegats, tot i que després, les seves trajectòries van seguir camins diferents. L'exposició permet descobrir els punts de coincidència entre ells, però també les divergències en les seves trajectòries professionals i els trets diferencials dels seus caràcters i de les seves circumstàncies vitals.

L'acte inaugural, a les 18.30 h, comptarà amb les intervencions, entre d'altres, de la professora de dansa espanyola de l'Institut del Teatre, Belén Cabanes, i de la professora de l'Institut Oriol Martorell, Consol Grau, totes dues deixebles d'Udaeta i Maleras. Consol Grau ha col·laborat recentment amb l'Ajuntament de Ripollet en la formació impartida a les entitats que col·laboren amb el projecte col·lectiu de dansa 'eNma', dedicat a Emma Maleras, en el marc de l'Any de les Arts Escèniques 2019 a Ripollet.

NP/A.B.