Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Aprovada definitivament la municipalització de les escoles bressol municipals

Imatge 1.
Imatge 1
El Ple del 28 de febrer va aprovar definitivament els acords relatius al canvi a gestió directa del servei de les escoles bressol municipals de Ripollet. El punt va comptar amb els vots favorables de la regidora no adscrita, d'ERC, C's, PSC i Decidim, l'abstenció del PP i el vot contrari de PDeCAT. Aquesta aprovació suposa que, a partir d'ara, serà l'Ajuntament qui gestioni aquest servei, garantint la seva transparència, participació, sostenibilitat i qualitat.
Gestionada per l'empresa municipal Genera
La gestió es realitzarà a través de la societat mercantil Genera, mitjà propi, SL, 100% pública, creada per l'Ajuntament. En aquest canvi de gestió, s'ha comptat amb l'assessorament i suport del Col·lectiu Ronda, que s'ha fet càrrec de l'estudi d'aquesta nova forma de gestió i de la seva organització i viabilitat. Genera també s'ocuparà de gestionar la neteja dels edificis municipals i de les instal·lacions d'ens depenents de l'Ajuntament. Després de l'aprovació inicial al Ple de desembre, es van acabar de tancar els tràmits necessaris per a fer possible aquest primer servei municipalitzat, escollint una treballadora de l'Ajuntament com a persona gerent. L'empresa pública Genera serà, doncs, qui subrogui tota la plantilla de les dues escoles bressol municipals de Ripollet, que és de 20 treballadores.

Més transparència i eficàcia
L'estudi del Col·lectiu Ronda apunta que, tot i que les escoles bressol no formen part del cicle d'educació obligatòria, un ajuntament pot triar lliurement la manera en què vol gestionar un determinat servei "sempre que ho justifiqui amb criteris de sostenibilitat i eficiència". L'informe, realitzat per tècnics d'economia social i advocats especialistes en Dret Administratiu de Col·lectiu Ronda, va permetre fer un diagnòstic econòmic, laboral i jurídic, que va servir per determinar que el model de gestió més adient de les escoles bressol municipals era el directe, a través d'un mitjà propi com és Genera. Aquesta gestió directa per part de l'Ajuntament, conclou l'informe, permet un apropament a les necessitats reals de les persones usuàries de la població, un major control del servei i una major transparència. També permet la participació d'ens i organitzacions locals en la seva millora i, per tant, un augment qualitatiu. Al mateix temps, suposa una optimització de costos pel fet que l'ens de gestió sigui una societat mercantil de capital íntegrament públic, eliminant els sobrecostos lligats a l'empresa privada i garantint que si hi ha superàvit, aquest serà reinvertit en la millora del mateix servei o del municipi.