Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ripollet estrenarà un nou Cabraboc per Carnaval

Imatge 1.
Imatge 1
A poc a poc es van enllestint els preparatius per a l'edició del Carnaval d'aquest any. El tret de sortida tindrà lloc el dia 27 de febrer, amb la penjada del Cabraboc al balcó de Ripollet Ràdio i la Tabalada, acompanyades de les danses populars del Cabraboc i el Vell i la Vella. Un acte que organitzen els Diables de Ripollet i la Colla de Gitanes de Ripollet. La gran novetat d'enguany és la presentació del nou Cabraboc, encarregat per l'Ajuntament i que està elaborant l'artista Ramon Aumedes, al taller Sarandaca de Granollers.
El Cabraboc nou s'emmarca en la línia de conservar, fomentar i potenciar el bestiari i l'imaginari festiu ripolletencs, com a elements que cohesionen la personalitat de la ciutat. El nou Cabraboc mantindrà l'essència del vell, molt deteriorat pel pas del temps. De fisonomia asexuada, tindrà també dues cares: meitat humana, meitat diabòlica amb trets de boc. S'està realitzant amb una nova estructura per tal de facilitar el seu transport i la seva exposició.

Acompanyat per bruixes, diables i danses
El Cabraboc, figura que representa la transgressió, neix als anys 80, fruit de la Comissió de Carnaval. La CRAC va encarregar el titella gegant que durant molts anys es va fer servir a la representació que feien les Bruixes de Ripollet de la llegenda del Vell i la Vella. També ha estat portat pels Diables i, des de l'any passat, s'acompanya amb les danses de la Colla de Gitanes. El Cabraboc vell es conservarà al CIP Molí d'en Rata en tractar-se d'una figura important de l'imaginari festiu local.

El Cabraboc a les escoles
En els últims anys, la figura del Cabraboc i la llegenda del Vell i la Vella s'han treballat des de les escoles. En aquest sentit, aquest any s'ofereixen dues possibilitats: d'una banda, la representació de la llegenda per part de les/els alumnes del mòdul d'Educació infantil de l'IES Lluís Companys. Així, les escoles que ho desitgin podran assistir a aquesta representació i realitzar un taller per construir espanta-feres. D'altra banda, per a tots els alumnes d'infantil i primària, hi ha la possibilitat de rebre el Cabraboc a l'escola. Aquesta opció inclou un dossier amb activitats per treballar el Carnaval i la figura del Cabraboc des de l'aula. A hores d'ara, 4 centres educatius han mostrat el seu interès per a participar d'aquest programa.

La despenjada del Cabraboc del balcó de Ripollet Ràdio tindrà lloc un cop finalitzi el Carnaval, el 6 de març.

Aprofitem per a recordar que el termini d'inscripció per a participar en la rua de Carnaval finalitza el pròxim 22 de febrer, al Centre Cultural.

NdP / JPL