Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Aquesta tarda es presenta el projecte del Cens de la República, la Guerra Civil i el Franquisme

Imatge 1.
Imatge 1
La Regidoria de Patrimoni i Memòria Històrica presenta aquesta tarda, a les 19 h, al CIP Molí d'en Rata, el projecte del Cens de la República, la Guerra Civil i el Franquisme. L'acte, emmarcat dins el programa 'Memòria=Dignitat', consistirà en l'explicació del treball i la convocatòria de testimonis que contribueixin a l'objectiu de recuperar la memòria històrica del període de 1933 al 1945. Intervindran el regidor de Patrimoni i Memòria Històrica, David Fontanals i l'historiador, investigador i responsable de l'estudi, Jordi Algué i Sala.

En passat mes de maig, pel Dia Internacional dels Museus i coincidint amb els 80 anys de la Batalla de l'Ebre i la Quinta el Biberó a Ripollet, l'Ajuntament anunciava els programes municipals 'Memòria=Dignitat', amb l'objectiu de recuperar la memòria històrica i la reparació moral de les víctimes. Segons va explicar, en roda de premsa, el regidor de Patrimoni i Memòria Històrica, David Fontanals, es tracta d'uns programes que, sota els criteris de "justícia, equitat i reparació", es proposen "no només recuperar i ordenar el que existeix, sinó també crear instruments que serveixin en aquest sentit", ja que "els elements de la memòria històrica són molt importants per descriure la personalitat d'un municipi".

Morts, desapareguts, deportats i apartats
El cens s'iniciarà el gener de 1933, amb la revolució comunista llibertària, on van morir dos veïns de Ripollet i estudiarà fins a l'any 1945. La idea és censar tant les persones que van morir al front, com desapareguts, exiliats, deportats als camps d'extermini, així com funcionaris depurats, mestres apartats i empresonats, etc. L'estudi tindrà un cost de 6.000 euros i permetrà la recerca a arxius tant espanyols com europeus, fins ara no consultats.