Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

PSC, CiU i ICV signen el pacte de govern de Ripollet

Dijous al matí es va signar l'acord de govern de l’Ajuntament de Ripollet a què, després de mesos de negociació, han arribat el Partit dels Socialistes amb Convergència i Unió i Iniciativa-Verds. Els tres partits, que sumen 12 dels 21 regidors, van donar a conèixer, davant la premsa, les claus del funcionament del nou govern tripartit, el seu Pla d’actuació municipal i el repartiment de les regidories. Esports i Seguretat Ciutadana i Mobilitat passen a les mans de Convergència, mentre que Educació i Polítiques d’Igualtat i Medi Ambient i Transport Públic seran portades per d’Iniciativa. PSC, Convergència i Iniciativa van definir el pacte de “sòlid” i van manifestar que el pacte té àmplies coincidències programàtiques, però que ha posat per davant els interessos de la ciutadania als de partit. Per tal de garantir la salut del pacte, també es crearà una comissió de seguiment dels acords, formada per tres representants de cada força. En nom del nou govern, l’alcalde, Juan Parralejo, va dir que deixaven la porta oberta a nous socis, fent una crida explícita a EUiA i ERC.

Crònica de la signatura del pacte
L’alcalde de Ripollet, Juan Parralejo (PSC), i els portaveus de CiU, Xavier Peñarando i d’Iniciativa-Verds, Malika Zedjaoui, signaven dijous al matí l’acord de govern de l’Ajuntament de Ripollet. Davant una nombrosa representació de la premsa, Parralejo mostrava la seva satisfacció pel pacte, que segons l’Alcalde “marca un abans i un després”. Parralejo va explicar, en una llarga intervenció, el procés que els ha portat a assolir un pacte “sòlid” i al que s’hi ha arribat “sense presses”. Així va relatar que els intercanvis van començar fa 8 mesos, però que es van accelerar després de Nadal, en trencar-se les converses entre el PSC i el Compromís per Ripollet. En el procés negociador, els tres partits van assignar-se primer un calendari, a continuació van celebrar diferents reunions per tal de buscar punts de coincidència programàtica i un cop vista l’entesa es van concretar els canvis en l’organització municipal i l’assignació de responsabilitats. A tot això, Parralejo feia una valoració “molt positiva” i deia que es complia amb el manament que van donar els ciutadans de Ripollet que, amb els seus vots, “van demanar la formació d’un govern de coalició”. Juan Parralejo va voler deixar clar que “el pacte es limita a qüestions de governabilitat”, ja que “no obliga a cap força a renunciar a la seva ideologia”. Parralejo va afegir que, per tal de vetllar per la bona salut del pacte, es constituiria una comissió de seguiment, formada per tres membres de cada força, que es reuniria com a mínim quatre cops l’any. Així mateix, va deixar la porta oberta a l’entrada de nous socis no excloent a ningú, però fent especial menció a EUiA i ERC.

En la seva intervenció, el portaveu de Convergència i Unió, Xavier Peñarando, va dir que l’acord posava fi a una situació “anòmala i complicada”. Segons Peñarando, l’acord és fruït de “negociacions molt llargues i a moltes bandes”. En opinió del convergent, “les forces que han pactat ho han fet en benefici de Ripollet” i va afegir que la sortida que s’ha trobat té “futur, estabilitat i empenta”.
En nom del tercer soci de govern, la portaveu d’Iniciativa-Verds, Malika Zedjaoui, va manifestar que el pacte ha estat marcat per la “necessitat de normalitzar la política local, posant per davant els interessos dels ciutadans als dels polítics”. Així, va destacar “l’immens” esforç de diàleg realitzat pels tres partits i va desitjar que precisament aquest fos el talant del govern durant la resta de la legislatura. Segons Zedjaoui, ICV aprofitarà la seva entrada en el govern per posar la seva empremta en els aspectes socials i de participació. Preguntada sobre el canvi d’opinió respecte a pactar amb CiU, l’ecosocialista va dir que es tractava “d’un acte de responsabilitat” que havia generat “un gran debat intern”, però que al final es va optar per “prioritzar la governabilitat de Ripollet”.

Nou cartipàs municipal, segons la Resolució d’Alcaldia núm. 97/2004 de 19 de febrer de 2004

Junta de Govern Local:
- Rosa Maria Martín Arjona
- F. Xavier Peñarando Morea
- Malika Zedjaoui
- Manuel Muñoz Gómez
- Inmaculada Viera Hernández

Tinents d’Alcalde:
- 1a. Tinent d’Alcalde, Rosa Maria Martín Arjona
- 2n. Tinent d’Alcalde, F. Xavier Peñarando Morea
- 3a. Tinent d’Alcalde, Malika Zedjaoui
- 4t. Tinent d’Alcalde, Manuel Muñoz Gómez
- 5a. Tinent d’Alcalde, Inmaculada Viera Hernández

Delegació de la presidència dels Patronats Municipals:
- Patronat Municipal de Cultura i Joventut, Alberto Castro Belmonte
- Patronat Municipal d’Esports, F. Xavier Peñarando Morea
- Patronat Municipal de Desenvolupament i Promoció de l’Ocupació, Manuel Muñoz Gómez

Delegacions de la presidència de les Comissions Informatives:
- Comissió Informativa de Serveis Centrals i a les persones, Inmacuala Viera Hernández; vicepresidenta o presidenta suplent, Malika Zedjaoui.
- Comissió Informativa de Serveis Territorials, Rosa Maria Martín Arjona; vicepresident o president suplent, F. Xavier Peñarando Morea.

Delegació de la presidència del Consell Escolar Municipal: Sra. Malika Zedjaoui.

Delegacions específiques.
Comprenen la gestió ordinària dels assumptes respectius, la formulació de propostes en els casos que requereixin l’adopció d’un acord o resolució, així com la instrucció dels expedients que es tramitin per infracció de les normes generals d’ordenació urbana, ordenances municipals o qualsevol altre procediment del qual pugui resultar la imposició d’una sanció.
- En la regidora Rosa Maria Martín Arjona, planificació i gestió urbanística.
- En el regidor F. Xavier Peñarando Morea, esports.
- En la regidora Malika Zedjaoui, educació i polítiques d'igualtat (dona, immigració).
- En el regidor Manuel Muñoz Gómez, treball, manteniment i parcs i jardins.
- En la regidora Inmaculada Viera Hernández, hisenda, i personal.
- En la regidora Rosa Espàrrach Vilalta, serveis socials i gent gran, sanitat i consum.
- En el regidor Alberto Castro Belmonte, cultura, relacions institucionals i mitjans de comunicació.
- En el regidor Fernando Tornel Lloreda, joventut i activitats econòmiques (comerç, indústria i turisme).
- En la regidora Maria Isabel Alfonso Díaz, serveis municipals.
- En el regidor Josep Gabarra Barneda, seguretat ciutadana i mobilitat.
- En el regidor Jordi Rodríguez Ruiz, medi ambient i transport públic.

Altres delegacions:
- Consorci i Centre de normalització lingüística: Malika Zedjaoui.
- Consorci per a la defensa de la conca del Besòs: Jordi Rodríguez Ruiz.
- Consorci LOCALRET, Rosa Ma. Martín Arjona.
- Consorci Comunicació Local, Alberto Castro Belmonte.
- Associació del Pacte Industrial, Manuel Muñoz Gómez.
- Consorci Turisme del Vallès Occidental, Fernando Tornel Lloreda i Rosa Espàrrach Vilalta.
- Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, Alberto Castro Belmonte.

Ponències:
a) Ponència d'activitats:
President: Jordi Rodríguez Ruiz, delegat de medi ambient.
Vocals: Fernando Tornel Lloreda, delegat d'activitats econòmiques i Rosa Espàrrach Vilalta, delegada de sanitat i consum.
b) Ponència de vies públiques:
President: Josep Gabarra Barneda, delegat de seguretat ciutadana i mobilitat.
Vocals: Rosa Maria Martín Arjona, delegada de planificació i gestió urbanística; Manuel Muñoz Gómez, delegat de manteniment i parcs i jardins; Alberto Castro Belmonte, delegat de relacions institucionals i mitjans de comunicació; Fernando Tornel Lloreda, delegat d'activitats econòmiques (comerç, indústria i turisme); Maria Isabel Alfonso Díaz, delegada de serveis municipals.