Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Uralita haurà d'indemnitzar amb 1,7 milions veïns de Cerdanyola i Ripollet afectats per l'amiant

Imatge 1.
Imatge 1
El Jutjat de Primera Instància número 5 de Madrid ha condemnat l'empresa URALITA S.A. a abonar 1,7 milions d'euros en concepte d'indemnització per les patologies relacionades amb l'exposició a l'amiant d'un grup de 14 veïns de les localitats de Ripollet i Cerdanyola. Aquestes poblacions van acollir la multinacional entre 1907 i 1997, que van arribar a ser el centre productiu més gran d'aquest material a Espanya.El passat desembre, l'Audiència Provincial de Madrid va dictar una sentència històrica en la qual, per primera vegada, responsabilitzava URALITA per danys ambientals i les malalties de veïns exposats a l'amiant per la proximitat dels seus domicilis respecte a la fàbrica de Cerdanyola.

En aquest cas, les persones afectades van entrar en contacte amb aquest material perillós a conseqüència de conviure amb extreballadors, o per exposició ambiental pel fet de viure a prop de la fàbrica. Les representants dels afectats, Esther Pérez i Esther costa, del Col·lectiu Ronda, han aconseguit passar la sentència, amb la declaració que "l'empresa URALITA no va actuar amb la diligència deguda en ser conegut l'elevat risc de la utilització de l'amiant".

Els incompliments de la normativa de seguretat, com permetre que els treballadors rentessin la roba de treball als seus domicilis, o la utilització d'asfalt amb restes d'amiant als carrers, van esdevenir extremadament nocius per a la població. A través dels processos judicials, s'ha sabut que l'empresa no va actuar en cap moment, tot i "sabent del risc que aquestes activitats podrien suposar".

Full de ruta contra l'amiant

El Col·lectiu Ronda treballa en favor dels drets de les víctimes de l'amiant des de la dècada dels 70, especialment en localitats de la perifèria barcelonina com Castelldefels o, especialment, Cerdanyola i Ripollet, considerades la "zona zero" de l'amiant a Espanya per les xifres extremes de prevalença de malalties causades per aquest material entre la seva població. Així, si la proporció habitual de patologies vinculades amb l'asbest és de 10 casos per any i milió d'habitants, en aquestes ciutats la luctuosa xifra s'eleva fins a 95.

En conjunt amb altres poblacions afectades, l'Associació de Víctimes Afectades per l'amiant de Catalunya (AVAAC) celebraran un acte informatiu al Centre Cívic Juan de la Cierva, a Getafe, on presentaran la 'Guia informativa sobre l'amiant'. A l'acte, hi participaran les advocades Esther Pérez i Raquel Lafuente, expertes en els drets de les víctimes de l'amiant, i la doctora Maria Antònia Juretschke, pneumòloga de l'Hospital Universitari de Getafe.

A.B.