Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es recupera el pati de l'Ajuntament com a #EspaiCapmany per destinar-lo a us cultural i de lectura

Imatge 1.
Imatge 1

El dissabte, 15 de setembre, es va estrenar el nou Espai Capmany, espai cultural i de lectura a l'aire lliure, fruit de la rehabilitació del pati de l'Ajuntament. S'ha fet amb motiu de l'Any del Llibre, a proposta de la CRAC, en l'any del centenari del naixement de l'escriptora Maria Aurèlia Capmany, qui també va estar molt vinculada als inicis de Gegants de Ripollet.

Vegeu al Facebook d'InfoRipollet l'àlbum de fotos de la inaguració de l'Espai Capmany.

La vetllada, dirigida per la companyia Comediants i presentada per l'actriu Laia Piró, va tenir inici al parc del riu Ripoll, amb la presentació dels gegants i gegantons, amenitzada amb el so de les gralles, el ball de gitanes i dinamització teatral. Seguidament, el públic va anar en cercavila cap al nou espai, situat darrere l'Ajuntament, a tocar de la Biblioteca, on va tenir lloc un espectacle, protagonitzat per 150 persones de diferents entitats locals, que va combinar la interpretació, la dansa i la música. Com a teló de fons de l'espectacle, un mural amb el retrat de Maria Aurèlia Capmany -obra de l'artista fullet- i la cita "La veritat necessita ser dia, perquè si no es diu, no existeix". L'acte també va incloure la inauguració oficial de l'espai, on s'han realitzat millores en l'enjardinament, il·luminació, pintura i accessibilitat. Disposa de mobiliari desmuntable per poder acollir activitats a l'aire lliure de petit format i com a sala de lectura exterior de la Biblioteca.

Hereus dels gegants cremats el 1936
A la roda de premsa de presentació del 4 de desembre, la presidenta de la CRAC, Montserrat Casamitjana, explicava la vinculació de Maria Aurèlia Capmany amb Ripollet: "Va fer que la il·lusió de tenir gegants fos una realitat. Ens vèiem en l'obligació de retre-li homenatge a ella i al seu pare". En Pere i l'Elisenda van néixer el 1990 i va ser Capmany qui descobrí a l'entitat la història dels gegants cremats en un magatzem de Montjuïc, el 1936, els quals havien de participar en l'Olimpíada Popular de Barcelona, que es va haver de suspendre per l'alçament que donar inici a la Guerra Civil.

A la presentació també va intervenir Joan Font, director artístic i fundador de la companyia Comediants i coordinador de l'espectacle de Maria Aurèlia Capmany. D'aquest en van formar part unes 150 persones, integrants de les entitats Amics del Teatre, Banda de l'Escola de Música, Colla de Gegants de Ripollet, Colla de Gitanes de Ripollet, CRAC, Dansa Jove, La Careta Teatre, Descargolats Teatre, Grup de Grallers i Timbalers de Ripollet, Ripolab Hacklab, Societat Coral "El Vallès" i Trabucaires de Ripollet, a més de les artistes locals Anna Casanovas i Noelia España. Font, va dir sentir-se "emocionat des del primer dia" amb el projecte i va voler destacar el "valor altruista" de l'espectacle: "Vull agrair a les entitats l'intercanvi i la generositat". A més de la intervenció de Ferran Martínez, en l'acompanyament musical i la coreografia de Montse Colomé i Comediants.

L'Espai Maria Aurèlia Capmany
El regidor de Cultura, Oriol Mor, en la roda de premsa explicava que la recuperació de l'espai a través de la cultura, "servirà per construir polítiques de foment de la lectura, més enllà de la celebració", així com garantir l'accés a la cultura i ampliar la programació cultural del municipi, ja que l'espai es posa a disposició de les entitats. L'Ajuntament també vol donar resposta a una petició reivindicada per diverses veus sobre la necessitat d'augmentar la presència de les dones al nomenclàtor i als espais públics de Ripollet.

L'Espai Maria Aurèlia Capmany es convertirà, també, en el primer punt de la xarxa d'intercanvi de llibres que l'Ajuntament vol escampar, durant els pròxims mesos, per tot el municipi. A més de fomentar el gust per l'activitat lectora i fer més accessibles els llibres, Mor parlava d'altres objectius: "Es pretén reforçar l'espai públic com un àmbit de socialització, aprenentatge, cooperació i desenvolupament de la ciutadania". S'instal·larà una caseta amb lleixes per encabir-hi llibres de diferents mides.

Durant la primavera i l'estiu, l'Espai Maria Aurèlia Capmany serà en espai públic exterior per a la realització d'activitats culturals per part de les entitats que ho desitgin o de la Biblioteca, que podria traslladar activitats que fins ara tenen lloc a l'interior de l'equipament (hores del conte, recitals, tertúlies literàries, etc.).
Roda de premsa de presentació