Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La FTC es converteix en sindicat i nomena coordinador l'exregidor del COP, Eligio Medina

El 1r congrés de la Federació de Treballadors i Treballadores de Catalunya (FTC), celebrat aquest cap de setmana a Ripollet i Cerdanyola, va decidir constituir-se en sindicat independent, unint les 40 organitzacions que la integraven en una sola. Després del creixement experimentat en els seus 8 anys d’existència, es va fer una pas endavant, creant una estructura organitzativa i unificant la gestió econòmica. Així, va escollir l’exregidor del Col·lectiu Obrer Popular, Eligio Medina, com a coordinador i una “permanent”. Aquest sindicat independent es defineix com “combatiu” amb la patronal, a través d'un teixit teixit social alternatiu. El seu propòsit és “treballar per un marc català de relacions laborals, en un món sense dominació, explotació i ni desigualtats”. A la trobada també es va acordar fer costat al govern tripartit de la Generalitat, a la figura de Carod-Rovira i a la política del COP.

CONCLUSIONS DEL PRIMER CONGRÉS DE LA FTC
Cerdanyola i Ripollet, 30-31 de gener i 1 de febrer de 2004


A partir de 1994 vam decidir crear i legalitzar la FTC. A poc a poc, amb prudència i no sense recels hem anat donant passes, orientades tant a enfortir-la com a consolidar-la. El temps ha servit per a conèixer-nos millor i agafar confiança. Hem hagut de vèncer resistències a sortir dels nostres ‘guetos’, per a ser capaços i capaces de tenir una visió global més enllà de la nostra empresa, del nostre col·lectiu i, fins i tot, dels nostres àmbits.

Una vegada constatat el creixement de la FTC, el desafiament constant que suposen els nous reptes ens ha portat a cercar noves formes d’organització. La decisió va ser preparar, entre tots i totes, un congrés on poder debatre totes aquelles idees i ponències que responguessin a aquest objectiu. Ponències que tot seguit resumirem.

Vàrem iniciar el congrés dotant-nos d’una metodologia i d’un reglament de participació.

Principis ideològics de la FTC
L’objectiu bàsic de la nostra organització és fomentar i potenciar persones i col·lectius capaces i capaços de construir el seu propi destí i un món sense dominació, sense explotació i sense desigualtats.

La FTC és una organització autònoma i independent, democràtica, de classe, unitària, assembleària, alternativa, revolucionària i el seu d’àmbit d’actuació és Catalunya. El seu propòsit és treballar per un marc català de relacions laborals.

El repte sindical del segle XXI
Analitzant la conjuntura del moment actual veiem necessari participar en la construcció d’un teixit social alternatiu. Com ja s’ha dit, això no és nou. És avui, això sí, que ens convertim en un sol sindicat. Un sindicat compromès en la construcció d’aquest teixit social:
- mantenir la coordinació amb les organitzacions germanes
- participar en actes i projectes transversals, promoguts per la societat civil, més enllà del sindicalisme
- crear espais de reflexió per aprofundir i possibilitar a Catalunya un teixit social sòlid i autosostenible
- construir espais concrets de cohesió on poder portar a la pràctica la teoria

D’aquesta manera, generem una dinàmica sindical diferent:
- amb un treball sindical combatiu a les empreses per a preservar-nos dels atacs d’aquestes
- utilitzant la plataforma reivindicativa consensuada per la Coordinadora Unitària Sindical de Catalunya com a programa de mínims
- utilitzant metodologies participatives, on els treballadors i treballadores són protagonistes i prenen les decisions

Ho fem perquè cada un d’aquests àmbits, en mans del capitalisme, genera grans diferències de tot tipus: socials, econòmiques, de condicions de treball, entre sexes, ètnies, nacions, cultures...

Però en mans del nostre teixit social, aquests àmbits han de generar equiparacions socials, econòmiques, de condicions de treball... entre sexes, ètnies, nacions, cultures...

L’organització interna de la FTC: una nova manera de fer i entendre el sindicalisme. Per a tot això ens dotem d’una organització que tampoc és nova i que l’hem anat configurant en aquests anys de federació. En aquests moments, es concreten amb els següents objectius:
1. un organigrama més definit
2. una acció sindical activa
3. potenciar l’afiliació i la constitució de noves seccions sindicals
4. autogestió de la nostra economia amb una caixa única
5. seguir apostant per la formació com espai de creixement i implicació personal
6. potenciar la comunicació amb la nostra revista ‘Al nostre pas’
7. la coordinació amb col·lectius i organitzacions afins, com la Coordinadora Unitària Sindical de Catalunya o la relació bilateral establerta amb la Intersindical Alternativa de Catalunya
8. seguir mantenint les relacions amb les organitzacions de l’Estat espanyol
9. la feina generada en l’àmbit dels comitès europeus necessita d’un plantejament més clar
10. mantenir la nostra presència al Fòrum Social Europeu i al Fòrum Social Mundial
11. seguir potenciant la Banca Ètica a través del COOP 57
12. mantenir un treball de conscienciació i divulgació del consum ètic
13. potenciar la ideologia del model socioeconòmic solidari a través de la cooperació amb les cooperatives
14. treballar amb la FCTC per a crear una bossa de treball conjunta
15. fomentar la relació amb el CASAL com a dimensió solidària internacional
16. seguir apostant per la política municipal del COP de Ripollet i de tots aquells col·lectius municipals amb la mateixa forma i estil
17. participar i promoure una escola de pensament alternatiu. Aquesta nova organització ha de dotar-se d’una nova estructura, que possibiliti assolir els nostres objectius

Per a concloure:
- hem de saber conjugar la feina dels més veterans amb la dels menys experimentats
- les coses les hem de fer entre tots i totes
- la FTC és molt més que la suma dels col·lectius que la composen

Per tant per a crear aquesta nova organització necessitem que els nostres delegats i delegades tinguin actituds i capacitats vàlides que ens converteixen en persones cada dia més conscients, autònomes i lliures.

S’han presentat, debatut i aprovat dues resolucions del congrés. La primera ha estat referent a la solidaritat amb els treballadors i treballadores de les empreses que avui pateixen pèrdues de llocs de treball i la segona al suport que des de la FTC donem al Govern actual de la Generalitat i a la persona de Josep-Lluís Carod-Rovira.

En aquests moments d’importants decisions dins de la nostra organització ens han acompanyat els amics que conformen el nostre teixit social, entre altres:
- CSI Astúries
- CUT Inter Sindical d'Aragó
- SU del Metro de Barcelona
- SOC d’Andalusia
- Col·lectiu de Treballadors de Banesto
- Col·lectiu d’Estibadors Portuaris
- Col·lectiu Ronda
- Co.Bas
- COOP 57
- CASAL
- COP municipal de Ripollet
- PAS de Cerdanyola
- AQUENI
- Xarxa de Socioeconomia Solidària
- Intersindical Alternativa de Catalunya