Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La proposta de gestió pública de l'aigua es portarà al ple d'aquest mes de maig

Imatge 1.
Imatge 1
"Tot sobre l'aigua pública" és el títol sota el qual s'ha presentat la proposta de gestió pública de l'aigua a Ripollet. Ha estat en un acte obert a tota la ciutadania al Centre Cultural, aquest dimecres 9 de maig, que ha comptat amb la introducció de l'alcalde, José M. Osuna, i la presentació de la proposta a càrrec de la regidora de Serveis Municipals i Municipalització, Pilar Castillejo. Aquesta memòria es portarà a aprovació al Ple Municipal d'aquest mes de maig, que tindrà lloc el dijous 31.

Osuna ha explicat que la municipalització del servei de l'aigua "ha estat una intenció del govern municipal des del principi, aprofitant que caducava el contracte, després de 50 anys, amb SOREA". "Encara que el punt de partida d'aquesta intenció sigui polític i influenciat per la nostra ideologia, no volíem que les nostres idees ens ceguessin i, per això, s'ha fet tota aquesta feina en els últims mesos", ha explicar l'alcalde. També ha defensat la municipalització com "la millor opció tant per motius de qualitat, socials com econòmics" i ha parlat d'una "victòria col·lectiva, una victòria del poble" si la gestió pública de l'aigua esdevé una realitat.
Segons la Llei 27/2013, de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LARSAL), els ajuntaments han de demostrar la sostenibilitat i eficiència de la gestió directa de qualsevol servei, explicava Castillejo. És per això que es va crear una comissió d'estudi, encarregada d'elaborar la memòria que s'hi presentava, formada, de forma paritària, per un representant de tots els grups polítics de l'Ajuntament i tècnics municipals, representants dels usuaris, un equip tècnic multidisciplinari i professionals experts en enginyeria (Philae Enginyers), municipalització de l'aigua (Consorci per a la Gestió Integral d'Aigües de Catalunya) i dret (Duran-Sindreu).

"El servei seria fàcil de portar perquè la nostra xarxa és compacta", ha explicat Castillejo: "Podem treballar sense espantar-nos gaire, perquè és assumible". Els 76.993 km de canonades són propietat de l'Ajuntament. Tot i que el seu estat de conservació i el funcionament és correcte, la xarxa està envellida, amb un 39% de canonades de fibrociment i un 9% de PVC. Castillejo ha afirmat que "podem aspirar a millors rendibilitats" (actualment, del 78 al 82%), ja que existeix una pèrdua d'aigua provocada pels trencaments de velles canonades i els porus dels materials dels quals estan fetes. El canvi de gestió no afectaria, en cap cas, al subministrament, ha garantit la regidora, perquè se seguiria adquirint l'aigua d'Aigües Ter Llobregat (ATL), com ara fa SOREA. A més, el consistori proposa l'ús de l'aigua subterrània del municipi, actualment sense explotar, per a usos no domèstics, com ara el reg o la neteja dels carrers.

La gestió del servei es faria a través de l'empresa municipal Genera, mitjà propi Ripollet, S.L, creada per gestionar el servei de neteja d'equipaments municipals i, també en un futur, un altre servei que es pretén municipalitzar: les escoles bressol. Castillejo ha destacat que "tot i ser una empresa, el seu control, perquè el màxim òrgan director és el Ple Municipal. Creem aquesta empresa amb les màximes garanties de transparència i participació ciutadana". L'equip de govern proposa subrogar el personal de SOREA i augmentar la plantilla amb personal d'atenció al client o de revisió de comptadors, serveis que SOREA externalitza.

La inversió inicial per posar en marxa Genera, seria de 250.600 € i el resultat de l'exercici d'aquest 2018, tenint en compte les condicions actuals, superaria els 50.000 €. Gràcies a la gestió pública, aquests beneficis, segons ha explicat Castillejo, podrien revertir en el servei, millorant la xarxa o invertint en innovació tecnològica, per exemple. En aquest sentit, Castillejo ha remarcat la importància dels beneficis socials i democràtics del projecte, més que els econòmics: "Podrem engegar mesures de lluita contra la pobresa energètica i tractar el subministrament de l'aigua com a un bé comú".

S.R.