Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Constituïda oficialment l’Associació d’Afectats per l’Amiant

La nova entitat va realitzar dissabte 17 de gener el seu acte fundacional al Centre Cultural de Ripollet. A la reunió es va ratificar l’executiva de l’entitat, així com els Estatuts i properes activitats. L’artista i afectat d’asbestosi, Salvador Mañosa, va ser proclamat president. D’ara en endavant, l'entitat treballarà en tres eixos: aconseguir que es pagui una pensió als afectats que van treballar a la fàbrica Uralita i que encara no la cobrin, la defensa dels contaminats passius que residien a la zona i l’organització d’activitats per donar a conèixer el col·lectiu. Coincidit amb la seva constitució, també s'ha creat la web www.asbestosi.com, realitzada per l'historiador Miquel Sànchez.

Nota de premsa de l’Associació d’Afectats per l’Amiant

L’escultor cerdanyolenc Salvador Mañosa va ser escollit per aclamació president de la nova Associació d’Afectats per l’Amiant en el marc de l’assemblea fundacional celebrada dissabte passat al Centre Cultural de Ripollet. Les persones que omplien la Sala d’actes de l’equipament cultural, moltes d’elles afectades per l’asbestosi (malaltia provocada per la inhalació de l’amiant), provenien de Cerdanyola del Vallès i Ripollet, majoritàriament, tot i que n’hi havia d’altres ciutats del Vallès Occidental i del Principat.
Un Salvador Mañosa emocionat va adreçar unes paraules a l’assemblea, destacant que la constitució de l’entitat és “l’inici d’un camí sense retorn” per aconseguir la dignificació dels afectats per la inhalació d’amiant, una responsabilitat de la qual, presumptament, n’és responsable l’empresa Uralita donat que durant quasi 100 anys va mantenir un centre productiu que emprava aquest mineral a cavall entre Cerdanyola del Vallès i Ripollet. L’escultor i ja, president de l’Associació, va destacar que s’afronta la feina amb “un record emocionat pels que ja no hi són”, víctimes de l’amiant i les malalties que genera.

La nova entitat, tal i com recullen els seus estatuts, neix amb l’objectiu de potenciar i fomentar la investigació i els estudis sobre qualsevol temàtica que tingui relació amb I'amiant i I'asbestosi; la divulgació dels estudis i les investigacions sobre aquests temes; organitzar i col·laborar en campanyes de prevenció per impedir nous afectats; la defensa dels interessos dels col·lectius afectats; la recuperació de la memòria històrica a nivell laboral i local; l’exigència i el seguiment del compliment de les normatives que afecten al tractament de I'amiant a nivell de la salut laboral i de la salut pública; fomentar publicacions històriques i científiques sobre aquesta temàtica; l’elaboració d'un cens d' afectats par la malaltia de asbestosi i facilitar la coordinació amb les diferents associacions o entitats que treballin la mateixa temàtica. Els estatuts van ser aprovats per aclamació. Moltes persones que van participar a l’assemblea fundacional van voler signar l’acta de la reunió, fet qualificat com a “molt positiu” per la nova junta perquè denota les ganes d’implicar-se en l’entitat i els objectius que persegueix.

La nova junta, formada, pràcticament, per les mateixes persones que havien format part de la Junta Gestora de l’entitat, va anunciar la creació de tres grups de treball sol·licitant-ne la participació dels nous associats i associades. Un primer grup analitzarà quina és la situació dels jubilats i jubilades que tot i patir la malaltia no la tenen reconeguda a la seva pensió. Es planteja fer una reclamació col·lectiva contra l’empresa, a través d’una denúncia que comptaria amb el suport dels sindicats CC.OO. i UGT. Un segon grup s’encarregarà de l’organització d’activitats de l’entitat pensades per obtenir fons propis. De moment, artistes com Jesús Bolinaga, han cedit obra seva a l’entitat, i es treballa en el disseny de samarretes - denúncia, de les quals se’n farà un tiratge de 150.000. La idea és presentar-les i posar-les a la venda amb motiu de la festa de Sant Jordi a la Rambla, a Ripollet (25 d’abril). I el tercer grup treballarà els casos dels afectats per l’asbestosi passius. Són les persones, com Salvador Mañosa, que mai van treballar a Uralita però que han desenvolupat la malaltia per veïnatge amb la planta o relació amb treballadors.

La nova junta, refrendada per aclamació, va quedar formada per Salvador Mañosa, com a president, Mercè Duran, vicepresidenta, Jesús Ferrer, tresorer, i Leontí Trabalón, com a secretari. Josep Bayó, Mª Carmen García i Jaume Pla actuen com a vocals. La nova direcció de l’Associació va anunciar que durant el mes de gener s’organitzarà per iniciar els treballs a través dels grups de treball a partir del mes de febrer.

Les persones que vulguin posar-s’hi en contacte poden fer-ho a través dels serveis d’informació del Centre Cultural de Ripollet (Rambla de Sant Jordi, 2-4) i l’Ateneu de Cerdanyola (carrer de la Indústria, 38 – 40). A través de correu electrònic a l’adreça afectats_afectades@hotmail.com