Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Diversos ajuntaments del Vallès Occidental s'endinsen en la contractació pública responsable

Imatge 1.
Imatge 1
Ripollet, Montcada i Reixac, Cerdanyola del Vallès i Barberà del Vallès van organitzar, el passat 6 d'abril, una jornada d'intercanvi d'experiències i debat sobre contractació pública responsable (CPR). La trobada, que s'emmarca dins el Projecte intermunicipal per a l'impuls de l'economia social i solidària, SSEguim Treballant, va comptar amb responsables dels departaments de Secretaria, Intervenció, Contractació i Compres dels diferents consistoris, així com personal tècnic d'altres ajuntaments del Vallès Occidental i representants de l'Ajuntament de Barcelona.
Els assistents van conèixer, de la mà de Francisco Blanco, director de coordinació de la contractació administrativa de l'Ajuntament de Barcelona, quin ha estat el treball realitzat fins ara en aquesta matèria per part del consistori de la capital catalana. Blanco va assegurar que "és una nova forma de fer compra pública que ha vingut per quedar-se". A Barcelona, s'ha aprovat un Decret que fixa un seguit de criteris a l'hora de fer contractes públics. Per exemple, que l'oferta econòmica suposi només un 35% de la puntuació, en comptes del 51%, o que l'empresa adjudicatària tingui una plantilla estable, subcontracti empreses d'inserció laboral o pagui sous superiors als que marca el conveni.

Contractes més socials i respectuosos amb el medi ambient
La contractació pública responsable fa referència, entre altres aspectes, a l'adjudicació de contractes tenint en compte objectius socials més amplis i l'adquisició de béns i serveis respectuosos amb el medi ambient i socialment responsables.

La nova Llei estatal de contractes del sector públic 9/2017, a més de cercar la transparència en la contractació pública, també pretén fer-la més responsable: "En tota contractació pública s'incorporaran de manera transversal i preceptiva criteris socials i mediambientals sempre que guardi relació amb l'objecte del contracte, en la convicció que la seva inclusió proporcionarà una millor relació qualitat-preu en la prestació contractual, així com una major i millor eficiència en la utilització de fons públics. Igualment es facilitarà l'accés a la contractació pública de les petites i mitjanes empreses, així com les empreses d'economia social".

S.R.