Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El rebuig a les drogues creix entre els joves de Ripollet

El consum de tabac i alcohol disminueix entre els joves de Ripollet, però el consum de cànnabis es manté estable. Segons es desprèn de l’enquesta anual dels Serveis Socials de l’Ajuntament, realitzada als estudiants de 3r d’ESO de Ripollet, el contacte dels joves amb el món de les drogues s’està retardant i s’està produint una tendència de major rebuig. A les conclusions de l’estudi, s’atribueix aquest mèrit al treball de prevenció que des de fa anys es ve realitzant en l’àmbit educatiu. No obstant això, tot i considerar-se majoritàriament informats dels riscos, la meitat dels enquestats diuen haver provat el tabac i l’alcohol i 1 de cada 4 diu haver consumit "porros" o pastilles en alguna ocasió.

Conclusions del qüestionari sobre drogodependències 2002-2003
- Edat mitjana dels enquestats 14,6 anys
- El joves creuen que la gent pren drogues bàsicament per passar-ho bé (35%), per fer el mateix que els altres (22%) o per curiositat (14%)
- El 78% es consideren informats sobre les drogues i d'ells el 38% tenen aquests coneixements a través de l'escola, el 38% a casa, el 18% per la televisió i el 17% al carrer amb els amics
- Han fumat algun cop el 47% dels joves dels quals el 16% ho fan diàriament, el 4% algun cop per setmana i el 12% els caps de setmana. L'edat d'inici d'aquest consum ha estat els 12,5 anys.
- El 52% dels pares homes i els 47% de les mares són fumadores/ors.
- Han pres alcohol algun cop el 66% dels enquestats i, d'aquests, el 27% ho fa els caps de setmana. Un 2% diuen prendre'n diàriament. El 29% no n'han pres mai. Un 20% de joves diuen haver patit una borratxera.
- Un 27% dels joves afirmen haver pres altres drogues sent en el 64% dels casos derivats de la cannabis.

Davant d'aquestes dades trobem diferències significatives amb dades obtingudes el curs anterior (2001-2002). Cal dir que els joves que es consideren suficientment informats han augmentat en un 18% i que l'escola passa a ser el primer lloc on els joves han obtingut aquesta informació (per damunt de l'opció de "al carrer" que havia estat la primera opció en el curs anterior). Ha disminuït en un 30% els joves que diuen haver fumat algun cop tabac, així com els que diuen haver pres begudes alcohòliques, que ha disminuït també en un 23%. Referent a l'alcohol ha augmentat el nombre de joves que diuen que NO s'han emborratxat cap vegada, passant del 63% al 78% dels joves. Referent a les drogues il·legals (cànnabis), les dades es mantenen igual.

Aquestes dades comparatives, ens fan relacionar que el treball que es duu des del programa de prevenció de les drogodependències, juntament amb els IES i les famílies, és positiu i que els joves comencen a retardar l'inici del consum de drogues legals i que la informació rebuda s'incorpora dins dels seus hàbits.