Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Alehop! Escola de circ social obre noves places i s'allarga fins al 29 de maig

Imatge 1.
Imatge 1
Al desembre, l'Ajuntament de Ripollet, a través de les regidories de Serveis Socials, Cultura i Participació posava en marxa el projecte "Alehop! Escola de circ social", un taller de circ de quatre mesos destinat a joves dels cicles d'ESO. Davant l'èxit aconseguit aquests mesos, s'ha decidit allargar ampliar el projecte fins al 29 de maig i obrir deu noves places per a tots aquells joves d'entre 12 i 14 anys que s'hi vulguin incorporar. Les classes tenen lloc els dimarts a la tarda, al gimnàs de l'Institut Lluís Companys.

Tots els joves interessats en formar part del taller, s'han d'inscriure prèviament al Centre Cultural, fins al 23 de març.
L'Alehop!, una eina de transformació i cohesió social
El taller forma part del programa Barris al cor, el qual té l'objectiu de millorar la cohesió social i la convivència als barris mitjançant el treball conjunt entre veïns i veïnes, entitats i administració.

L'Alehop! compta amb formadors de l'Ateneu Popular de 9 Barris, un centre sociocultural públic gestionat de forma comunitària, creat el 1977. Des de llavors, treballen per convertir el circ en una eina educativa i de transformació social. "Nosaltres treballem el circ no per crear artistes, sinó com un procés per treballar valors, com la solidaritat, la concentració, l'autoestima o el reconeixement del fracàs", explicava Joan López, professor del taller, juntament amb Lulu Hernández. Treballar la cohesió de grup, però, és una prioritat. Segons López, que es dedica al circ social des de fa més de vint anys, "sempre acaben fent pinya de grup i noves amistats a tots els nivells. És màgic". A més, la diversitat de tècniques circenses anul·la tot tipus de competència entre els joves, ja que es desenvolupa millor una tècnica que una altra depenent de les aptituds de cadascú.López assegura que "sempre hi ha un abans i un després en els joves que hi participen", però aquest tipus d'iniciatives també ajuden a canviar la percepció que tenen els veïns del barri dels joves.

Les classes comencen amb una dinàmica o joc per desinhibir el grup i treballar l'àmbit emocional o certes mancances que detectin els formadors durant el taller. "Quan ja ha pujat l'energia del grup, perquè s'ho estan passant bé", explica López, es fa un escalfament i es divideix el grup en dos per treballar diferents tècniques de circ: malabars, equilibris, exercicis aeris i acrobàcies. La sessió sempre acaba amb uns estiraments finals i un ritual de comiat on tot el grup aplaudeix i es felicita per la feina feta.

S.R.