Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Consell d'Alcaldes i Alcaldesses aprova diversos acords en relació a temes d'emergència social

Imatge 1.
Imatge 1
El Consell d'Alcaldes i Alcaldesses del Vallès Occidental, format pels vint-i-tres alcaldes dels diferents municipis de la comarca, va reunir-se el passat divendres, 16 de febrer, en una sessió celebrada a la Sala de Plens del Consell Comarcal. La sessió va centrar-se en temes d'emergència social, com ara el preu de l'aigua, l'accés a l'energia, l'habitatge i el finançament de les escoles bressol.
Quant a l'habitatge, el Consell d'Alcaldes i Alcaldesses alerta de la manca d'habitatge públic per emergències socials, i que només el 25% dels habitatges cedits per entitats financeres es lliuren efectivament a noves famílies en situació d'emergència. L'Agència de l'Habitatge de Catalunya, mitjançant convenis de col·laboració amb diverses entitats financeres, ha aconseguit que es cedeixin temporalment uns 4.600 habitatges buits per finalitats socials. Al Vallès s'han lliurat actualment 260, poc més de la meitat del total comptabilitzat (496). I d'aquests, només 130 han acabat sent lliurats efectivament a noves famílies amb necessitats socials, ja que molts d'ells es troben ocupats o no estan en condicions per ser utilitzats efectivament. Així, es va aprovar el requeriment a les entitats financeres amb gran nombre d'habitatges buits la necessitat de subscriure nous acords i la posada en marxa d'aquests habitatges d'acord amb les demandes socials existents. La proposta d'acord també requereix la facilitació de dades per part de l'Agència d'Habitatge al Consell Comarcal per disposar d'un sistema d'informació contínua a nivell comarcal, així com la participació de l'ens a les reunions de seguiment.

Revisió del preu de l'aigua
L'òrgan també va aprovar demanar la revisió i congelació dels preus que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va aprovar a finals de l'any passat pe imposició del govern de l'Estat, amb un increment de l'11,8% en la tarifa de l'aigua per l'any 2018. Un acord pres amb l'oposició de la Federació de Municipis de Catalunya, associacions, consumidors i altres entitats. Aquest increment té un impacte directe en el rebut del contribuent, i afecta a 90 municipis de la demarcació de Barcelona, com ara Ripollet. La comarca del Vallès Occidental, junt amb el Vallès Oriental, seran les que més notaran la pujada, amb un increment final al consumidor d'entre un 4% i un 6%.

A la sessió, també es va aprovar l'acord que demana al Govern de la Generalitat de Catalunya el compliment de la llei que regula el finançament de les escoles bressol municipals, i que cobreixi, com a mínim, un mòdul econòmic de 1.600 euros per plaça i any. Davant l'incompliment d'aquest finançament per part de la Generalitat, els alcaldes han instat a la creació d'un òrgan que vetlli pel compliment de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, per la qual es demana a la Generalitat pagar les subvencions de tres cursos als ajuntaments que no han rebut les aportacions econòmiques corresponents segons la llei en aquesta matèria.

Per últim, el Consell d'Alcaldes i Alcaldesses va manifestar el seu desacord amb el Reial Decret 897/2017, que ha posat sobre la taula noves contradiccions legals en la lluita contra la pobresa energètica. Aquest decret suposa un augment de la pressió a l'administració local per protegir els consumidors en risc d'exclusió social, i pot generar un impacte negatiu de més d'un 40% a la població atesa per pobresa energètica. A diferència d'altres normes existents entorn el subministrament energètic a Catalunya, el Reial Decret contempla talls de subministraments. Des del Consell s'ha acordat seguir treballant pel compromís de les companyies elèctriques per l'assoliment d'un fons socials que ajudi a evitar talls de subministrament i s'ha instat l'Estat a regular els preus de l'energia, considerant que les companyies elèctriques han de tenir obligació de servei públic.

Fotos: Consell Comarcal del Vallès Occidental

R.H.