Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La grip accentua la saturació de les urgències de l'hospital Taulí

Imatge 1.
Imatge 1
L'activitat gripal a Catalunya va entrar en fase epidèmica l'última setmana del 2017, del 25 al 31 de desembre. S'espera que els pròxims dies arribi al seu pic, tenint en compte que enguany la vacuna sembla que no és tan efectiva com d'altres anys. Una situació que no ha fet més que empitjorar la saturació que els serveis d'urgència de l'hospital Taulí ve patint de fa temps. Per tal de pal·liar aquesta situació, la segona quinzena de desembre, el CatSalut va informar de la posada en marxa de 12 nous llits a l'àrea d'observació d'urgències i 14 nous llits de reforç a l'àrea sociosanitària del Parc Taulí, previstos en el Pla de contingència del Vallès Occidental.
També ha reforçat la coordinació amb els centres d'atenció primària i els centres d'urgència d'atenció primària i ha introduït algunes millores assistencials en el desplegament del Pla Nacional d'Urgències de Catalunya (PLANUC). Però, de moment, els efectes de la grip fan del tot insuficients aquestes mesures, fent necessària la derivació de pacients a altres hospitals, com el de Terrassa o l'Hospital General de Catalunya, aquest darrer gestionat per QuirónSalud. Així, des de la Plataforma Assembleària de Treballadors del Taulí (PATT) reclamen solucions immediates, a banda de les dues noves plantes d'urgències que l'hospital té previst obrir el 2019, gràcies a una aportació de l'Ajuntament de Sabadell.

En l'última setmana, l'Hospital de Sabadell hauria atès 1.200 pacients més de l'habitual, xifra que representa un increment del 37% respecte als pacients habituals, segons Cristina Nadal, directora de l'Àrea d'Atenció Sanitària del Servei Català de la Salut, en declaracions a Ràdio Sabadell.

Les dades de l'Epidèmia
Enguany, la barrera epidèmica està situada en els 109,4 casos per 100.000 habitants i, segons les últimes dades del Departament de Salut, hi ha 248 casos de grip per cada 100.000 habitants. Els grups d'edat on més s'ha incrementat la incidència en les darreres setmanes és en infants de 0 a 4 anys i d'entre 5 i 14. Durant la setmana del 25 al 31 de desembre, han estat ateses 85.982 urgències, un 73,9% de les quals són pacients adults, mentre que la resta correspon a població pediàtrica.

Els professionals sanitaris demanen als pacients anar a urgències només en cas que sigui necessari i recomana trucar abans al 061 o adreçar-se als CAP o el CUAP, tot i que aquests també estan saturats en molts casos. .

S.R./R.H.