Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La PAH aconsegueix una nova condonació de deute després de sis anys de negociació

Imatge 1.
Imatge 1
Membres de la PAH Ripollet-Cerdanyola han aconseguit que Bankia aprovi la condonació del deute a la Marina, després de la concentració que van portar a terme durant tres dies davant l'oficina de l'entitat bancària a la rambla Sant Jordi. José Villacañas, portaveu de la PAH, assegurava que no marxarien fins que no els donessin una solució, com a mínim, als dos casos de violència econòmica que tenen. La condonació del deute de la Marina no ha estat l'única fita que l'acció de protesta ha aconseguit, ja que Bankia ha acceptat reunir-se amb la Sandrai negociar la seva dació en pagament. La trobada, que comptarà amb la presència d'un interlocutor, serà aquest dijous 26 d'octubre.
Els casos ripolletencs

Fa vuit anys que va arribar a la PAH el cas de la Marina. Després d'anys de lluita, van aconseguir que Bankia s'adjudiqués l'habitatge i es comprometés a condonar el deute. La situació s'ha vist torçada quan un ocupa va instal·lar-se al pis buit de la Marina:

"Porto des del 2008 amb un problema de violència econòmica. La meva parella no ha volgut col·laborar en aquests deu anys i, com es tracta d'un procediment civil, ningú li ha obligat a anar als judicis, no han anat a buscar-lo... No ha col·laborat en res. Jo porto deu anys parlant amb Bankia, amb totes les oficines, amb tots els recuperadors, explicant-los la meva situació, el tipus de discapacitat que tinc, la meva situació econòmica... i s'ha allargat en el temps. Allò que en un principi no era deute, ha creat deute, pels interessos dels procediments judicials.
Quan, finalment, amb els meus companys de la PAH, i després de converses d'anys, es va subhastar l'habitatge i se'l va quedar Bankia amb la condició que estigués buida, se'm va ficar un ocupa i ara no volen que firmi la condonació de deute".

Bankia no es va presentar al judici que hi havia previst pel passat dia 9. "Els hi és igual tot i no hi ha forma d'arribar a un acord", assegura la Marina.

L'altre cas de violència econòmica és el cas de la Sandra, que fa cinc mesos que va contactar amb la PAH. Bankia es nega a la dació en pagament. Villacañas assegura que "iniciar un llarg procés de solució hipotecària, només provocaria més patiment a la Sandra, que ja té problemes anímics greus". La Sandra té un nadó i ni ella ni la seva parella actual tenen ingressos.

A banda d'aquests dos casos, la PAH Ripollet-Cerdanyola també demana un lloguer social per a dos veïns més. Segons explicacions de Villacañas, Bankia es va comprometre verbalment a la condonació de deute d'un d'ells, mentre que la PAH ja ha hagut d'aturar dos intents de desnonament a la porta de l'altre afectat.

Una acció global a Catalunya

La de Ripollet només va ser una de les concentracions que s'estan portant a terme arreu de Catalunya en una acció a nivell català, amb més de 70 PAHs implicades.

Des de l'associació, s'acusa l'entitat bancària de "seguir vetllant només pels seus interessos i donant l'esquena a les famílies estafades". Fan referencia a "despropòsits il·legals i antisocials" com ara la venda de productes financers de risc com les participacions preferents, les targetes black, la corrupció dels alts càrrecs, l'evasió fiscal, les clàusules abusives en les hipoteques o les sobretasacions.

En aquesta denúncia pública, la PAH exigeix lloguers socials, la cessió d'habitatges de les administracions públiques per a lloguers de famílies amb risc d'exclusió residencial, interlocutors i reunions locals amb els afectats, dació en pagament a 0 i condonacions de deutes a 0.

S.R.