Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

El Ripollet agrícola del segle passat i el de fa 6.000 anys, es retroben al CIP #FMRipollet17

Imatge 1.
Imatge 1
En el marc de la Festa Major de Ripollet, el Centre d'Interpretació del Patrimoni (CIP) Molí d'en Rata ha acollit aquest diumenge, 27 d'agost, la inauguració de dues mostres d'èpoques molt llunyanes en el temps, però que ajuden a entendre la història de Ripollet. D'una banda, El collaret viatger, "ens trasllada al Ripollet de fa 6.000 anys, al neolític", com ha explicat el regidor de Patrimoni, David Fontanals. Es tracta d'una petita mostra dins del programa 'Coincidències insòlites' que organitza la Diputació de Barcelona en col·laboració amb el Museu d'Història de Cerdanyola, el Museu de les Mines de Gavà i el Museu d'Història de Sabadell. D'altra banda, els ripolletencs Josep Galbarro, Josep Martínez, Pere Navinès, Modest Serra i Jordi Voltà han estat presents a la inauguració de l'exposició Maquetistes de Ripollet. Ells són els autors de les maquetes i miniatures que es poden veure al CIP fins el 26 de setembre.
Per primera vegada des de la seva localització, l'any 1929, s'exposa a Ripollet el collaret de variscita que es va localitzar a la bòbila Padró, de Can Tiana. Aquesta mostra recull el viatge d'aquest collaret, molt ben conservat, des de la seva producció a les mines de Gavà, la seva troballa a la Bòbila Padró, fins al seu ingrés al Museu de Sabadell, on l'arqueòleg Vicenç Renom Costa el va portar.

A Maquetistes de Ripollet es poden trobar edificis històrics, carros i vaixells fets amb molta cura i rigor. Unes obres amb les que han estat capaços "d'explicar el Ripollet que nosaltres no hem viscut i que gràcies a les vostres maquetes podem entendre i conèixer una mica més", ha assegurat Fontanals, qui també els ha agraït "haver omplert de contingut aquesta sala, perquè els equipaments públics han de ser, en primer lloc, un espai per als veïns".

L'acte també ha comptat amb la presència de l'alcalde de Ripollet, Jose M. Osuna, que ha mostrat la seva satisfacció en veure el CIP tan ple, que "mostra la vitalitat del nostre municipi i de la nostra Festa Major". Osuna també ha destacat la importància d'ambdues mostres, d'una banda pel valor del collaret viatger, i d'altra, per "poder tenir al CIP durant unes setmanes aquestes maquetes fetes amb molta cura i tanta bellesa".

Les mostres han estat presentades per la tècnica de Patrimoni de Ripollet, Elena Vilalta, que ha estat acompanyada per la seva homònima a Cerdanyola, Marta Argelaguès.

R.H.