Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

S'inaugura l'exposició d'homenatge als 140 anys de la Societat Coral "El Vallès" #FMRipollet17

Imatge 1.
Imatge 1
Aquest dissabte al migdia ha obert les seves portes l'exposició 'Una llarga història de 140 anys de la Societat Coral "El Vallès" de Ripollet'. La mostra, que combina imatges fotogràfiques, objectes i documents oficials de l'entitat, ocupa la Sala 1 d'Exposicions del Centre Cultural. Aquesta exposició ha estat elaborada per Ramon Martos i Josep Teruel, membres del Grup d'Estudis Ripolletencs (GER), i es podrà visitar fins al 26 de setembre. En la inauguració hi han estat presents, a més de Martos i Teruel, el president de la Societat Coral "El Vallès", Lluís Miró, l'alcalde de Ripollet, José M. Osuna, el regidor de Cultura, Oriol Mor, i el president de la Federació de Cors Clavé, Josep Cruells. L'homenatge de Ripollet a la Societat Coral i el seu aniversari es completa amb una altra exposició, ubicada a la Sala d'Art del Centre Cultural, organitzada per la Federació de Cors de Clavé i dedicada exclusivament a la figura de Josep Anselm Clavé.
Un emocionat Lluís Miró, president de l'entitat, ha agraït el suport tant de les institucions com dels veïns de Ripollet per arribar a aquests 140 anys de vida. Miró ha tingut un record "per a tots aquells que ja no hi són i que tanta feina han fet" i ha sentenciat que la Societat Coral "continua amb vida i amb il·lusió". "Estant units en farem 140 més", ha indicat el president de l'entitat. El president de la Federació de Cors Clavé, Josep Cruells, ha reconegut tota la tasca realitzada: "S'ha fet molta feina i molt ben feta". Cruells ha demanat als presents que portin els seus fills o nebots petits, "perquè llavors entendran el que és una societat coral, que no deixa de ser un espai on els veïns van per passar-s'ho bé". L'alcalde, José M. Osuna, ha indicat que la coincidència de la inauguració de la mostra al bell mig de la Festa Major és el millor homenatge que es pot fer a la Societat Coral "El Vallès" i als seus integrants durant aquests 140 anys. Osuna ha explicat que l'estrena a la nit de L'Aplec del Remei, la sarsuela escrita per Clavé, a la plaça del Molí és la "cirereta" d'un dia i un any gran per a l'entitat.

Un repàs a la història de la Societat Coral "El Vallès"
L'historiador Ramon Martos ha fet una breu explicació de la mostra durant aquesta inauguració. Està dividida en quatre parts. "Les Arrels" aplega els seus inicis, des del 1877 fins al 1917, quan la Societat Coral elabora el seu primer estendard. "La Consolidació" acaba el 1936, amb l'esclat de la Guerra Civil i la quasi dissolució de l'entitat. La seva història es reprèn el 1948, amb un grup de gent de l'entitat que es torna a reunir i torna a registrar l'entitat amb el mateix nom. "La Continuïtat" comença en aquest punt fins al 1984, quan l'entitat adquireix la seva actual seu social. L'última part d'aquests 140 anys es titula "Les Ales" i aplega aquests darrers 30 anys amb el creixement constant de la Societat Coral. Tot aquest repàs es fa a través de les imatges fotogràfiques, els objectes i els documents oficials i actes de l'entitat.

Martos ha volgut agrair la col·laboració de la SC "El Vallès", que ha obert de bat a bat el seu arxiu documental als historiadors, així com les donacions de veïns del poble que tenien objectes o fotos a casa seva. L'historiador ha lamentat que, amb el pas del temps, s'hagin perdut molts documents o objectes, com la primera bandera de l'entitat, que es va fer conjuntament amb l'estendard. Tot i això, ha elogiat la cura i estima amb què la Societat ha guardat i ha fet créixer el seu arxiu.

Un nou estendard
Un dels moments més emocionants de la presentació ha estat la descoberta del nou penó de la Societat Coral "El Vallès". Aquest renovat estendard és una rèplica de l'antic, per tal de recordar les arrels de l'entitat. L'estendard es podrà veure durant aquests dies, ja que s'exposarà juntament amb la resta d'objectes de l'exposició. A més, està penjat just al costat de l'antic, pel que es pot veure les seves similituds, però també les millores que s'hi han incorporat.

J.S.