Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Aplec del Remei de Clavé s'estrenarà durant la Festa Major de Ripollet

Imatge 1.
Imatge 1
La Federació de Cors de Clavé ha cedit l'honor a Ripollet d'estrenar el dissabte 26 d'agost, a les 23 h a la plaça del Molí, dins la Festa Major, la sarsuela de Josep A. Clavé, L'Aplec del Remei. Es tracta d'una peça estrenada l'any 1858 al Liceu i que el TNC en conveni amb la Federació de Cors de Clavé també va representar l'any passat. La Sarsuela que s'estrenarà a Ripollet és una adaptació nova del llibret manuscrit de Clavé, extret de l'arxiu de la Federació, feta per la investigadora Esperança Llebot i la musicòloga Elisenda Masachs, de l'Escola de Música de Gràcia. Aquest acte s'emmarca en l'Any Clavé 2017 i en el 140 aniversari de la Societat Coral "El Vallès".
La posada en escena anirà a càrrec de l'Orquestra Simfònica de l'Escola de Música de Gràcia-BCN, la soprano Marta Carrillo Ribas i el tenor Lluís Giménez, ambdos de Ripollet; protagonistes juntament amb la soprano Carme Miró i el bariton Jaume Casalí. El cor serà el de les Veus del Vallès, de la Societat Coral "El Vallès", i tot, sota la direcció de Bruno Nájera.

Una presentació de luxe
L'acte va ser presentat en roda de premsa el passat divendres, 7 de juliol, a càrrec del president de la Federació de Cors de Clavé, Josep Cruells; el regidor de Cultura, Oriol Mor; el president de la Societat Coral El Vallès, Lluís Miró, així com les dues responsables de l'adaptació i membres de l'Escola de Música de Gràcia i Bruno Nájera, director de la Sarsuela i membre de la Junta de la Federació de Cors de Clavé. També hi van assistir membres d'altres corals, com ara la de Badalona, que l'any vinent farà 160 anys.

Josep Cruells, que va començar la seva intervenció felicitant la Societat Coral "El Vallès" per l'organització de la Trobada de Corals del passat 2 de juliol i a totes les entitats locals que estan col·laborant en la celebració de l'Any Clavé a Ripollet. El president de la Federació de Cors de Clavé va explicar que L'Aplec del Remei estava previst estrenar-la a Caldes, tot i que finalment s'ha decidit fer durant la Festa Major de Ripollet. Fins al moment, una dotzena de corals de diversos municipis catalans s'han mostrat interessats a representar-la i des de la Federació s'ofereix col·laboració de músics i solistes per tal de poder portar-la a terme a cada municipi.

El regidor de Cultura, per la seva part, va explicar que aquest acte s'ha teixit en el marc de l'Any Clavé, gràcies al vincle entre la Societat Coral "El Vallès" i la Federació. Mor també va destacar el fet que hi participi una Orquestra Simfònica, músics i solistes vinculats a Ripollet, amb un esforç extra dels cantaires del cor Veus del Vallès i amb un gran treball musicològic i d'investigació darrera d'aquest gran acte, posant en valor l'associacionisme, tal com feia Clavé. En aquest sentit, el director, Bruno Nájera, va explicar que "amb aquesta obra es torna al poble el que és del poble". Nájera, que també farà d'actor, va voler deixar clar que aquesta no és la sarsuela del TNC i que han traslladat l'obra del s. XIX al moment actual, amb imatges projectades i una escenografia moderna.

Clavé va escriure L'Aplec del Remei, després de conèixer l'Ermita del Remei per anar al balneari de Caldes de Montbui amb la seva filla malalta, l'any 1852. Es tracta d'una crítica social i política d'aquella època on, al final, "triomfa l'amor", explica Nájera, transmetent l'ideal de Clavé: "Associeu-vos i sereu forts, instruï-vos i sereu lliures, estimeu-vos i sereu feliços".

El llibret manuscrit de Clavé ha estat recuperat i adaptat per la investigadora Esperança Llebot i la musicòloga Elisenda Masachs, de l'Escola de Música de Gràcia. Llebot va assegurar que "ha estat una tasca arqueològica" recuperar els manuscrits, que estaven impracticables i amb un paper molt deteriorat. També ha dificultat el fet que comptés amb simbologia d'òpera en desús, que han hagut "d'entendre i posar de manera científica per portar a l'actualitat el que el mestre Clavé volia que sonés". Elisenda Masachs, per la seva part, va explicar que ha estat un treball molt tècnic, on han hagut d'adaptar alguns instruments, però, sobretot, va destacar que "ha estat un projecte molt bonic, molt interessant i ho hem passat molt bé".

R.H.