Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Primer acord institucional per a la millora de la qualitat de l'aire a l'entorn de Barcelona

Imatge 1.
Imatge 1
A partir del desembre de 2017, el govern de la Generalitat podrà aplicar la prohibició de circular amb vehicles de més de 20 anys de vida en les vies de la seva competència sempre que hi hagi episodis de contaminació ambiental. Aquesta mesura afectarà 40 municipis de l'entorn de Barcelona, 12 d'ells del Vallès Occidental, que estan inclosos en l'anomenat Àmbit-40, entre ells Ripollet. Aquest és un dels acords presos a la Cimera de la qualitat de l'aire que va celebrar-se dilluns, 6 de març, a Barcelona i que va aplegar representants de la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona i dels ajuntaments implicats, com és el cas de l'alcalde de Ripollet, Jose María Osuna.
La prohibició de circular amb els vehicles més contaminants per Barcelona i 40 municipis de l'àrea metropolitana, serà definitiva a partir de l'1 de gener de 2019. La restricció s'aplicarà de dilluns a divendres al Barcelonès, el Baix Llobregat i els dos Vallesos. Els vehicles afectats són els turismes matriculats abans del 97 i les furgonetes anteriors al 94. Les restriccions seran revisades anualment. En l'Àmbit-40, aquestes afectaran 106.018 turismes (un 7% respecte el total del parc mòbil) i 22.049 furgonetes (un 16% respecte el total).

L'objectiu de les parts és treballar conjuntament per aconseguir la reducció d'un 30% de les emissions associades al trànsit viari en el termini de 15 anys, per tal d'assolir gradualment els nivells recomanats per l'Organització Mundial de la Salut. Com a mínim, un 10% d'aquestes emissions es reduiran els propers 5 anys i així progressivament fins arribar al 30% pactat. Aquest acord és el primer gran compromís comú de les diverses administracions al voltant d'uns objectius compartits per garantir la qualitat de l'aire i protegir la salut i el medi ambient.

L'acord presentat a la cimera preveu incentivar la renovació dels parcs de vehicles per vehicles de baixes emissions mitjançant ajuts, bonificacions en els peatges o en els impostos de circulació, promocionant el distintiu de flotes i facilitant la creació de punts de recàrrega del vehicle elèctric i altres combustibles alternatius.

R.H.