Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Es declara el 2017 Any ClavéPromourà l'associacionisme, la instrucció i la fraternitat

Imatge 1.
Imatge 1
L'Ajuntament de Ripollet ha declarat el 2017 Any Clavé, en un acte conjunt, amb associacions de la vila, celebrat el dimarts, 24 de gener, a la Sala de Plens. La iniciativa, que pretén continuar i engrandir l'experiència duta amb Lorca, promourà els valors claverians de l'associacionisme, la instrucció i la fraternitat.

Josep Anselm Clavé (1824-1874) va ser poeta, polític, compositor i director musical, fundador del moviment coral i impulsor de l'associatiu. La seva figura ja és molt present a Ripollet, ja que dóna nom a diferents espais públics i va inspirar ara fa 140 anys el naixement de la primera entitat local, la Societat Coral "El Vallès".

La proclamació ha anat a càrrec de l'alcalde de Ripollet, els regidors de Cultura i Patrimoni i el president de la Societat Coral "El Vallès". A partir d'ara, un "grup motor" de representants del món cultural tindrà un mes per promoure i recollir les idees i projectes que arribin des de l'ampli teixit associatiu local. El paper de l'Ajuntament serà, novament, el d'acompanyar i facilitar la consecució dels objectius.

Principis encara vigents
A l'obertura de l'acte, l'alcalde de Ripollet, José M. Osuna, va explicar que amb la declaració de l'Any Clavé "es vol homenatjar la vida i obra d'Anselm Clavé i recordar i posar en pràctica els seus valors". Per a Osuna, la figura i les reivindicacions de Clavé continuen sent molt vigents avui dia. És per això que va fer una crida a la participació i proposta d'activitats i a "impregnar-se dels valors de Clavé".

En la seva intervenció, el regidor de Patrimoni, Memòria Històrica i Participació, David Fontanals, va destacar a Anselm Clavé com a impulsor de la "fraternitat de les classes populars". Així mateix, va lloar els principis revolucionaris de Clavé, que va definir com "associar-se per fer front a l'individualisme, instruir-se per plantar cara a la ignorància i estimar-se per a ser persones".

Un referent de l'associacionisme
Maite Martín, presidenta de l'AV Sant Andreu i mestra jubilada de l'escola Anselm Clavé va rememorar a l'històric lluitador ripolletenc el 'Minero', qui "amb mestres, Ampa i l'Ajuntament d'aquells moments" van aconseguir canviar el nom a l'escola Cristo Rey per Anselm Clavé. Martín va exaltar la contribució de Clavé qui "va fer que els homes que sortien de les fàbriques anessin als cors en lloc dels bars i s'organitzessin".

Lluís Miró, president de la Societat Coral "El Vallès", va definir Clavé com un "republicà federalista". La Societat Coral acull amb entusiasme la proclamació de l'Any Clavé i ja ha començat a treballar, tant des de l'Escola de Música com dels grups corals, activitats pròpies i en col·laboració amb altres col·lectius. A més, paralel·lament celebrarà el seu 140è aniversari i es postula com a Creu de Sant Jordi 2017.

Crida a la presentació d'idees i propostes
El regidor de Cultura, Oriol Mor, va manifestar que "no serà fàcil assolir el repte de fer saber tot el que hi ha darrere de Clavé, tant present a Ripollet, que dóna nom a una escola, un parc i un carrer". Va explicar que s'ha constituït un "grup motor", amb la voluntat de fer participar en la major part de la societat local, "no només la cultural", des de la veïnal, l'educativa, la juvenil, passant per l'esportiva i la comercial.

Aquest equip d'experts està integrat per representants de la Societat Coral "El Vallès", l'Escola de Música, l'Associació d'Espectadors i el Grup d'Estudis Ripolletencs (GER). Per contactar-hi cal adreçar-se al Centre Cultural. Mor va encoratjar a la participació de tota la població i va posar a disposició dels participants l'acompanyament i "tots els recursos de l'Ajuntament disponibles perquè les entitats puguin dur a terme les seves idees".

FOTOS:
- a la taula (d'esquerra a dreta): el regidor de Cultura, Oriol Mor; l'alcalde de Ripollet, José M. Osuna; el regidor de Patrimoni, Memòria Històrica i Participació, David Fontanals i el president de la Societat Coral "El Vallès", Lluís Miró. Darrera, representants d'entitats.
- fotos en primer pla: Oriol Mor, Regidor de Cultura; Maite Martí, president de l'AV Sant Andreu i Lluís Miró, president de la Societat Coral "El Vallès".