Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

25 anys llegint camins

La Biblioteca Municipal de Ripollet celebra aquest any el seu 25è aniversari, coincidint amb el procés participatiu de la futura Biblioteca Central, que ampliarà i diversificarà el servei a la ciutat.

ripollet-cul-biblioteca-25-aniversari-festa-familiar-190422-1.jpg

La Biblioteca Municipal va celebrar, el passat dimarts, 19 d'abril, el seu 25è aniversari amb una festa amb espectacle familiar, a l'espai Maria Aurèlia Capmany i la inauguració de l'exposició "25 anys llegint camins", que repassa les principals iniciatives que s'hi han dut a terme. L'acte va comptar amb l'assistència d'usuaris i representants d'entitats i partits polítics. En la presentació, l'actual directora, Elisabet Vázquez, va repassar el paper del servei a la vida sociocultural local i va destacar el llegat de l'antiga biblioteca de Caixa de Sabadell i la contribució de Roser Pecanins, directora de la Biblioteca Municipal de 1997 a 2016, així com de personal de tots aquests anys. Vázquez també va declarar que no només s'ha de mirar al passat, sinó també al futur, en referència al projecte de la futura Biblioteca Central de Can Mas. Per la seva part, el regidor de Cultura, Oriol Mor, va qualificar la Biblioteca com "un exemple de democratització de la cultura i el coneixement" i va agrair el suport del personal, la voluntat política i la xarxa social que l'ha acompanyat. Finalment, el regidor va voler remarcar que "la cultura necessita continuar creixent" i va animar els presents a continuar sentint la Biblioteca Municipal com "un espai viu i la casa de totes".

ripollet-cul-25-aniversari-presentacio-exposicio-190222-14.JPG

ripollet-cul-25-aniversari-presentacio-exposicio-190222-12.JPG

 

Estimada Biblioteca

El 19 d'abril de 1997 s'inaugurava, als antics terrenys de Can Masachs, l'actual edifici de la Biblioteca de Ripollet. El servei bibliotecari, però, ja existia anys enrere a la ciutat gràcies a la desapareguda Caixa de Sabadell. Des de l'any 1957, a l'edifici del carrer Nou, i a partir de 1975, al carrer del Calvari.

La nova Biblioteca Municipal va permetre modernitzar el servei obrint la porta a la tecnologia, i oferir una programació cultural al voltant del foment lector. La inserció a la Xarxa de Biblioteques Municipals de la província de Barcelona també va ser molt important, ja que va impulsar la cooperació i el treball transversal amb altres biblioteques, va professionalitzar a les treballadores i va poder ampliar l'oferta de nous serveis.

Vint-i-cinc anys després de la seva obertura, la Biblioteca continua sent el referent municipal en l'àmbit lector, un espai de formació, de convivència i d'accés democràtic a la informació i al coneixement. Davant les transformacions de l'entorn, però, la biblioteca pública ha d'avançar cap a un nou model que adapti els seus serveis a la societat i que innovi tant en les metodologies, com en els serveis i en els espais. En definitiva, volem que la gent de Ripollet trobi a les biblioteques públiques l'entorn ideal i les experiències per llegir, aprendre, compartir, descobrir i participar.

El Procés Participatiu per a la Biblioteca Central de Ripollet que s'ha dut a terme aquest darrer mes ens dibuixa un camí de futur cap a aquest nou model de biblioteca, amb nous serveis i espais que demana la població. Un nou equipament bibliotecari municipal que permetrà disposar d'una xarxa de biblioteques que farà créixer el foment lector i la cultura al nostre municipi. Continuem llegint junts?

 

PRIMER PLA

"La Biblioteca del 1997 se'ns ha quedat petita"

Entrevista a Roser Pecanins, directora de la Biblioteca de 1997 a 2016, i Elisabet Vázquez, directora des de 2016 fins a l'actualitat. Publicada a lallana 25, d'abril de 2022.

entrevista-bjbliotecaries-retallada.jpg

Roser, vas engegar la nova biblioteca.

RP: Vaig entrar l'any 1997 amb l'obertura de l'actual Biblioteca Municipal, plantejada ja com un servei obert, per a tothom i on s'hi podien barrejar gent de totes les edats. Fins al moment hi havia una petita biblioteca gestionada per una entitat bancària.

EV: Abans de la municipal, des del 1957 hi havia la de Caixa de Sabadell, ubicada primer al carrer Nou, a l'antic Jutjat de Pau, on ha d'anar la Casa de la Dona i que després va passar al carrer del Calvari.

RP: Vam heretar bona part del seu fons i vam fer una tria d'uns mil volums, amb unes col·leccions infantils molt completes i la famosa enciclopèdia Espasa. I molt important, la conservació de la col·lecció local, gràcies a la feina de l'antiga bibliotecària, la Núria Brull, i la Carme, l'auxiliar. El seu públic era més aviat infantil, perquè els estudiants i adults tiraven més cap a la de Cerdanyola.

Això va canviar l'any 97.

EV: Es va obrir una biblioteca moderna en una zona ideal i amb un edifici que aguanta molt bé, pels 25 anys que té. Però se'ns queda petit...

RP: La gent es quedava fascinada perquè podia emportar-se més llibres, revistes, que hi havia DVD... Ja no calia tenir cap compte bancari per tenir el carnet. Va arribar una nova manera de concebre el servei de biblioteca, que a més, incorporava la dinamització: escoltar contes, presentacions de llibres... Tot això no s'havia fet.

EV: I també vull posar en valor el que ha significat la Biblioteca en l'àmbit tecnològic, amb ordinadors d'accés lliure, Wi-Fi, que també han ajudat a l'alfabetització digital.

Com ha estat la feina per integrar la Biblioteca a la vida sociocultural local?

RP: Es va fer molta feina per acostar-se a la població, anant a l'escola d'adults, als instituts, a associacions, atenent visites escolars... es van establir llaços amb els diferents col·lectius, convidant-los a venir i a col·laborar. Recordo que un dels primers clubs de lectura va ser amb l'Associació d'Espectadors. La nostra feina no només és la de cara al públic, també està la de fer xarxa.

Quins són els números actuals?

EV: Tenim 13.000 persones usuàries, el 35% de Ripollet. Quant al fons, 40.000 documents, el doble que el 1997, que va arrencar amb 19.000. Diàriament, ens visita una mitjana de 200 persones.

Com funciona la Biblioteca?

EV: Som un equip de cinc persones: la Sandra, la Noèlia, la Pili, el Jose i jo, que fem molta feina. Està, d'una banda, la gestió diària i d'atenció al públic i després la feina d'organització: des de la cerca de llibres, anant a les llibreries i remenar llibres a tocar-los físicament, perquè així el podem recomanar millor; fins a la coordinació de la multitud d'activitats que fem. Penseu que tenim 4 hores del conte mensuals, més altres programes infantils, els clubs de lectura, més la programació festiva (8M, 25N, Festiu!, Festa Major i ara muntant el nostre 25è aniversari). La Biblioteca és molt més que un edifici, és un gran servei obert a la ciutadania.

S'està plantejant fer una segona biblioteca.

RP: Ja va començar a plantejar-se el 2014, però era massa aviat, perquè primer calia la remodelació que es va fer. Es va optar per unes millores per poder donar més cabuda i separar un espai per a activitats, perquè quan havíem de fer una activitat infantil s'havia d'aturar la zona infantil i tampoc hi havia una sala per fer presentacions de llibres. La reforma va suposar un canvi radical, també amb la introducció de l'autoservei i va comportar una altra manera de funcionar també per al personal. I tot això va ser possible gràcies al personal, que sempre han estat supermotivades i contentes. Que aquest equip s'hagi mantingut tants anys diu molt d'elles.

EV: S'està fent el procés participatiu, que és el primer passet de tot el projecte, on s'han recollit idees, propostes d'espais i serveis que la gent espera d'aquesta segona biblioteca i una enquesta on han participat unes 500 persones, que són moltíssimes; una sessió participativa al Martinet i alguna activitat dirigida a la biblioteca. Estem veient que la gent demana ara molts més espais i més diferenciats, com ara espais per fer més clubs i l'espai jove. Amb tot això es farà el Pla d'usos i els plànols, amb la idea que es pogués començar a construir durant el proper mandat. I a Can Mas, que està molt necessitat d'equipaments, la nova Biblioteca Central li anirà molt bé al barri.

Què vols dir amb Biblioteca Central?

EV: Funcionarem com una xarxa de biblioteques i la Central seria la nova i l'actual seria com la local. No vol dir que la Central sigui molt més gran ni que estigui al centre, sinó que farà de mare.

El llibre en paper continua tenint futur?

EV: Sí, més que mai. És veritat que després de la pandèmia hi ha hagut un increment molt gran de la lectura digital, però el llibre en paper no té data de caducitat.

RP: Igual que a la imatge hi ha hagut molts invents i coexisteixen, amb el llibre és igual.

Sentiu que sou un servei estimat?

EV: Sí, des que vaig rebre la Biblioteca.

RP: Sí, des de sempre. Ens va costar al principi, però una vegada vam arrencar, tot va ser: anem a la Biblioteca, ho fem a la Biblioteca... Per això, quan vaig plegar, vaig dir que deixava uns lectors fidels i això és molt maco.

Que espereu del futur?

EV: Esperem que el futur sigui molt millor amb aquesta nova biblioteca. Desitgem tenir i crear molts més lectors i lectores.

Toni Miralles

logo-biblioteca-25-aniversari-expo.png