Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'Associació d'Espectadors, model de referència com a cogestió entre programadors i espectadors

Imatge 1.
Imatge 1
L'Associació d'Espectadors del Teatre del Mercat Vell de Ripollet va participar dissabte passat, 22 d'octubre, a la trobada de les diferents associacions d'espectadors de tot Catalunya. La jornada es va celebrar a la Sala Beckett de Barcelona i va estar organitzada per l'Associació d'Espectadors i Amics de les Arts Escèniques de Catalunya, ens del qual en forma part l'entitat ripolletenca. Durant la trobada, es va presentar l'Estudi sobre la Participació Activa dels Espectadors en els Espais i Festivals d'Arts Escèniques de Catalunya, que s'ha realitzat amb el suport de la Universitat de Barcelona i de l'Oficina de Difusió Artística de la Diputació de Barcelona. L'estudi ha estat realitzat amb enquestes i busca analitzar com s'incorporen els espectadors en la programació d'espectacles. Dins de l'estudi es destaca la relació entre els responsables polítics i l'Associació d'Espectadors del Teatre del Mercat Vell com un model històric de referència de bones pràctiques.
L'Associació d'Espectadors del Teatre del Mercat Vell ha tingut un paper destacat perquè és de les poques associacions d'espectadors que assumeix la gestió i una part del finançament de la programació. L'entitat ripolletenca està treballant per presentar l'estudi a Ripollet en els mesos vinents.

Conclusions de l'estudi
L'estudi constata que les Plataformes d'Associacions d'Espectadors (PAE) col·laboren amb els espais escènics i festivals sobretot en la difusió de la programació i la seva organització; però són poques les associacions d'espectadors que participen activament en la presa de decisions sobre la programació i en processos de co-creació. Quan es dóna aquest cas, les PAE afirmen que els beneficis són múltiples, ja que suposa una satisfacció personal, l'oportunitat de tenir més informació i coneixement sobre el patrimoni escènic local i, a més, els permet conèixer personalment autors, intèrprets i especialistes en arts escèniques. L'estudi aposta per un model de governança més participatiu, basat en el consens i la cogestió.

Una altra conclusió de l'estudi és que cal promoure l'increment del nombre d'espais escènics i festivals que compten amb plataformes associatives d'espectadors, i traslladar als espectadors habituals dels espais escènics que no tenen cap PAE els beneficis que els pot comportar. A més, en l'estudi s'analitza la necessitat d'espais de trobada i una major interrelació entre les PAE per a l'intercanvi d'experiència i la creació d'iniciatives conjuntes.

Fotos: Associació d'Espectadors del Teatre del Mercat Vell.

J.S.