Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Descobrint la faceta més musical de Federico García Lorca

Imatge 1.
Imatge 1
Comença la tardor, una època més aviat melancòlica, una estació especial per als poetes. Potser per aquesta raó, durant el mes d'octubre, a Ripollet se celebraran un bon grapat d'activitats emmarcades dins de l'Any Lorca. Els actes es van encetar el diumenge, 2 d'octubre, amb el recital Lorca: Veu i música a càrrec de la Societat Coral El Vallès.
La SC El Vallès va celebrar el 2 d'octubre un homenatge molt especial al poeta granadí. Per una banda, van interpretar un repertori poc habitual, ja que havien escollit les peces que més coneixia el mateix Lorca i que, fins i tot, havia col·laborat a compondre. Per altra banda, l'escenari estava situat a davant de la seva seu. "Era la primera vegada que cantàvem a davant del nostre edifici, i va ser fantàstic, tot un descobriment", assenyala Jordi Giménez, director de la coral.

Per últim, hi van col·laborar membres i exmembres de l'entitat, i l'acte va comptar amb la col·laboració especial del professor de guitarra de l'Escola de Música, en Roger Sabartés, que va donar el toc flamenc a una vetllada dedicada plenament a la faceta musical i poètica de Federico García Lorca. Segons Giménez, "va ser curiós i bonic veure els veïns de la plaça Clos al balcó escoltant-nos, tal com li passava a Lorca amb la seva companyia de teatre La Barraca, quan anava de poble en poble". L'homenatge també va servir per mostrar la faceta musical de Lorca, encara que sigui poc coneguda. Cal recordar que el granadí tenia una gran formació musical i que va col·laborar estretament amb Manuel de Falla, del que era amic personal.

Octubre farcit d'activitats
Els actes dedicats a l'Any Lorca no acaben aquí. El 8 d'octubre, i també dins de les Festes del Pilar, el Centro Aragonés celebra a les 18 hores una Nit Cultural, amb poesia i sarsuela a càrrec de Laura Yepes.

Diumenge, 9 d'octubre, el Parc Rizal acollirà l'activitat Pinzellades Lorca, un conjunt d'actuacions de diferents estils i disciplines. Serà a partir de les 10.30 h. Està organitzat per La Careta Teatre en col·laboració amb la resta d'entitats.

La Biblioteca serà l'escenari el 14 d'octubre, a les 20 h, de la lectura dramatitzada de Yerma, una obra teatral cabdal de García Lorca. La lectura anirà a càrrec d'Amics del Teatre, i la dansa de Noelia España posarà el punt final a l'acte.

El Teatre Auditori acollirà el 15 d'octubre a les 19.30 h un festival flamenc de cant i ball d'homenatge al poeta granadí. Està organitzat per Alegrías del Sur i la Peña La Macarena. Per últim, diumenge 30 d'octubre, a les 18 h, l'Asociación 3 Pasos organitzarà la Xocolatada per Lorca, que comptarà amb actuacions i activitats per als joves.

Fotos: Societat Coral El Vallès

J.S.