Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

La regidora d’Hisenda acusa el CpR de fer demagògia amb la taxa d’escombreries

La regidora d’Hisenda, Inma Viera, acusa el Compromís per Ripollet de fer demagògia amb la seva petició de supressió de la taxa d’escombraries i per les crítiques realitzades sobre la neteja i la implantació de la recollida selectiva. En un escrit adreçat a la premsa, Viera diu que “el CpR s’apunta als discursos de la dreta de baixar els impostos” i “tergiversa la informació en posar en un mateix sac la taxa, la recollida d’escombraries i la neteja viària per treure rendiment polític”. La regidora remet a les estadístiques per argumentar que “els resultats de la recollida selectiva són bons, tot i que cal millorar-los” i recorda que “és una aposta a mitjà termini”. Segons la regidora socialista, la taxa cobreix el 80% de la recollida selectiva, però no la neteja de la via pública, que és a càrrec del pressupost municipal. Viera afirma que la tendència general és que tots els ajuntaments acabin cobrant aquest taxa, ja que el tractament ecològic de les deixalles és tres vegades més car.

La regidora d’Hisenda, Inma Viera, explica en el seu comunicat que “la taxa de recollida d’escombraries, com molt bé indica el seu nom, únicament fa referència a la recollida dels residus dels contenidors i al seu posterior trasllat”. També afirma que “el cost d’aquest servei suposa per al municipi de Ripollet una despesa de 585.000 € anuals. Els diners recaptats amb la taxa d’escombraries cobreixen el 80 per cent d’aquest import; el 20 per cent restant surt del pressupost municipal. Amb aquests diners, per tant, no es paga ni la neteja viària ni cap altra despesa. La neteja viària significa una despesa anual de 824.000 € i es costeja íntegrament des del pressupost municipal. El cost de la recollida selectiva és assumit per l’Entitat Metropolitana de Medi Ambient”.
Segons Viera “en els darrers 5 anys, el cost de la recollida de residus s’ha incrementat un 300 per cent. És per això que els ajuntaments que encara no tenen implantada la taxa d’escombraries ho faran aviat. Cap pressupost municipal d’un poble petit o mitjà pot, ni ha de fer front a aquest increment. La pressió econòmica que suposa per als ajuntaments la recollida i eliminació selectiva dels residus sòlids urbans i la detecció d'una major sensibilitat social sobre el medi ambient ha dut al Consell Comarcal a recomanar la implantació de la taxa en aquells municipis que encara no ho hagin fet”.
La regidora també argumenta que “Ripollet, per altra banda, té la taxa d’escombraries més baixa dels municipis del voltant: la mitjana es situa al voltant dels 50 € per habitatge, mentre que al nostre municipi és de 37€”. Per últim, l’escrit afegeix que “l’Ajuntament de Ripollet fa una exempció de la taxa a les unitats familiars amb ingressos inferiors a 1,5 vegades el SMI, la qual cosa significa que unes 600 famílies no paguen la taxa”.