Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Valentín Roma: "Lorca és un arqueòleg de la cultura popular"

Imatge 1.
Imatge 1
Dilluns de la setmana vinent, la Sala d'Art del Centre Cultural acollirà de l'exposició Federico García Lorca. El poble com a projecte de modernitat. La mostra, comissariada pel ripolletenc Valentín Roma, es podrà visitar fins al 17 de maig. La inauguració oficial, però, tindrà lloc el 12 d'abril a les 20 hores. Hi haurà visites guiades pel mateix Roma els dies 19 d'abril i 5 de maig, a les 19 hores, amb inscripció prèvia al Centre Cultural. 

L'exposició va ser presentada ahir en roda de premsa en un acte que va comptar amb la presència del mateix Roma, qui va estar acompanyat per l'alcalde, José María Osuna, i pel regidor de Cultura, Oriol Mor. Roma va explicar que l'eix de la mostra "pren la idea de la cultura popular lorquiana com a projecte". De fet, per a Roma, Lorca "potser és l'artista espanyol del segle XX que hagi tingut una major identificació des d'un punt de vista popular".

En aquest sentit, en l'exposició es "revisitaran" moments de la biografia de Lorca a través de textos, fotografies, àudios i fragments de cinema. La mostra pretendrà recuperar aspectes de la vida de Lorca "que s'han perdut, com el fet que era un gran viatger. De fet, els seus viatges són imprescindibles per transmetre la seva concepció de la cultura popular. I un altre aspecte que es veurà en la mostra és la influència de Lorca en aspectes culturals contemporanis com el cinema o la música".

Segons Roma, els textos lorquians "formen part de la cultura popular, una cultura que ell no l'entenia com un lloc on acudir per registrar una estètica, sinó com un projecte de modernitat. Ell creia que en les manifestacions artístiques del poble es podia fundar un projecte de fraternitat mundial. Amb el teatre de La Barraca, Lorca no va a ensenyar el poble, sinó també a aprendre'n. Lorca és un arqueòleg de la cultura popular".

Conversa amb Daniel García Andújar

L'exposició es complentarà amb una conversa entre Roma i Daniel García Andújar, artista visual i teòric de l'art, que tindrà lloc el 23 d'abril, dia de Sant Jordi, al Centre Parroquial, a partir de les set de la tarda. En aquesta xerrada, Roma i Andújar parlaran "de tots els projectes lorquians truncats per la Guerra Civil, però no des d'un punt de vista martiritzat, sinó com la seva obra ha continuat en altres formes, com ha arribat fins avui el projecte popular de Lorca", segons va explicar Roma.

Per la seva banda, l'alcalde de Ripollet, José María Osuna, va agrair a Roma la col·laboració de Roma en l'Any Lorca, una col·laboració que Osuna va qualificar com "un honor i un orgull, per tota la seva vàlua professional i pels seus coneixements de l'art i la filosofia." L'alcalde també va lloar el fet que les entitats de Ripollet "s'han fet seu l'Any Lorca, i han farcit amb quantitat d'actes aquest esdeveniment".

De la mateixa opinió va ser el regidor de Cultura, Oriol Mor. A parer seu, les implicacions de les entitats locals en l'Any Lorca "va fer que des de les institucions també estiguéssim a la seva alçada i, per fer-ho, havíem de comptar amb algú de renom com Valentí Roma".

E.P.