Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Mònica Laborda: "Ripollet no està exempt de micromasclismes ni violència de gènere"

Imatge 1.
Imatge 1
Ja ha arrencat el programa de celebració del Dia Internacional de les Dones, que compta amb un extens programa al llarg de tot el mes, organitzat per la Regidoria de Polítiques de Gènere i Feminismes i la Taula de dones de Ripollet. Segons la regidora d'aquest àmbit, Mònica Laborda, enguany s'ha ampliat per mirar d'arribar a més persones i fer visible la desigualtat persistent que pateixen les dones des de l'àmbit familiar al professional, sense oblidar les més desfavorides, les refugiades. Per a Laborda, Ripollet no està exempt de "micromasclismes ni violència de gènere, situació agreujada perquè l'atur a la vila continua essent dels més alts de la comarca". És per això que ha destacat la feina del Servei d'Informació i Atenció a la Dona (SIAD), que recentment ha reforçat el seu personal d'atenció i assessorament i ha ampliat les hores d'atenció psicològica. El SIAD funciona amb cita prèvia, que s'ha de concertar a través de l'OAC.
Programa
Inclou exposicions, tallers, espectacles i xerrades, que van començar el dia 1, amb un 'Taller d'Apoderament. Eines pel creixement personal', que es durà a terme en quatre sessions, els dies 1, 3, 10 i 17 de març. Es tracta d'una activitat que requereix inscripció prèvia. Aquesta s'ha de fer al correu siad@ripollet.cat o al telèfon 93 504 60 40.
El dimarts 8 de març a les 19.30 hores, tindrà lloc l'acte institucional, amb la lectura del manifest davant del Centre Cultural. També s'han programat diverses exposicions al Centre Cultural i al Vestíbul del Teatre Auditori i xerrades sobre temes com la reconnexió de les dones amb el seu propi cos i la dona davant la crisi econòmica actual. Espectacles d'humor, música i teatre, així com tallers de dansa, respiració i rebosteria completen l'extens programa d'actes, on col·laboren un bon nombre d'entitats locals.

De l'1 al 15 de març
Exposició: Dones d'Empresa
La incorporació de les dones al món de l'empresa no és un fet recent. Amb aquesta exposició, l'Institut Català de les Dones vol contribuir a fer visibles les aportacions històriques de les dones a l'activitat empresarial de Catalunya, donant a conèixer les habilitats d'un conjunt d'empresàries que, cadascuna en el seu terreny, van desenvolupar les seves particulars formes de lideratge i van contribuir així a enriquir l'activitat econòmica del país.
Eulàlia Escuder Fàbregas, Rosa Casamitjana Menja, Dolors Creus Casanoves, Mercedes Sabi Martínez, Tecla Sala Miralpeix, Dolors Fàbrega Costa, Dolors Sala Vivé, Maria Trias Joan, Lluïsa Prat Gaballí, Montserrat Pérez Iborra, Rosario Surós Julià, Maria Gumfaus Culi, al costat de moltes altres que per raons d'extensió no figuren en aquesta selecció, formen part de les genealogies femenines que també en aquest àmbit donen forma i llum al nostre passat. Foto- grafies i narracions de Bru Rovira.
· Vestíbul del Centre Cultural
· Organitzat per la Regidoria de Polítiques de Gènere i Feminismes

Taller de quatre sessions: 1, 3, 10 i 17 de març
Taller d'Apoderament. Eines pel creixement personal
Taller que dóna eines a les dones participants, des d'un enfocament de gènere, per tal d'apoderar-les i que puguin triar què i com volen ser i com volen relacionar-se amb les altres persones. Així com donar eines pel seu autoconeixement i autocura, la seva capacitat en posar els límits personals i relacionals allà on els volen posar, i a comunicar-se d'una forma assertiva. Tot això és farà des de l'espai de reflexió i debat i des d'un enfocament vivencial.
· A càrrec d'Aroa Talavera, psicoterapeuta amb adults i especialista en Violència Masclista
· Sala d'actes del Centre Cultural, de 16 h a 18 h
· Places limitades. Cal inscripció prèvia per mail a: siad@ripollet.cat
o al telèfon 93.504.60.40
· Organitzat per la Regidoria de Polítiques de Gènere i Feminismes

Dimecres 2 de març, a les 18 h
Xerrada: De l'acceptació caducada a la retrobada de la identitat de les dones
Xerrada que tractarà de la importància de la reconnexió amb el propi cos, per saber escoltar les nostres intuïcions i les nostres necessitats.
A càrrec d'Anna Santos, mare, professora de ioga especialitzada en la dona, doula i assessora de lactància, i Maribel Bernal, mare i coordinadora de Mamicria Ripollet.
· Sala d'actes del Centre Cultural
· Organitzat per l'associació Mamicria Ripollet

Divendres 4 de març, a les 21 h
Exposició: Dones Lliures de Ripollet
Exposició commemorativa que rescata de l'oblit a algunes de les moltes dones que van impulsar millores socials i van defensar la llibertat, sent reprimides per aquest fet. Dones depurades, deportades i jutjades pel franquisme. Dones col·laborant a la rereguarda. Dones que també són patrimoni comú.
· Vestíbul del Teatre Auditori de Ripollet
· Organitzat per Bruixes de Ripollet

Divendres 4 de març, a les 22 h
Concert: Ovidi 3
Ovidi 3, grup reivindicatiu contra les injustícies socials, format per tres músics que representen tres pilars: la solidaritat anarquista, la lluita obrera i la lluita feminista.
· Teatre Auditori de Ripollet
· Entrades: 8€ a taquilla i 6€ anticipades al Bar Café Teatre,Ripollet, i a la Taverna La Menuda, Cerdanyola · Organitzat per Bruixes de Ripollet

Dimarts 8 de març, a les 17 h
Taller: Dansa Rítmica
Taller amb petites coreografies de balls llatins com la salsa, el reggaeton i la bachata.
· A càrrec de Tamara García
· Sala dels miralls del Centre Cultural
· Organitzat per Ripollet, Associació de Fibromiàlgia i Síndrome de Fatiga Crònica

Dimarts 8 de març, a les 19:30 h
Lectura del Manifest
· Davant del Centre Cultural
· Organitzat per la Regidoria de Polítiques de Gènere i Feminismes

Dimarts 8 de març, a les 20 h
Monòleg: "Les dones" esta gran desconocida
Monòleg en clau d'humor que tractarà d'apropar-nos més al coneixement de les dones.
· A càrrec d'Alberto Castro
· Sala d'actes del Centre Cultural
· Organitzat per l'associació Dones per la Igualtat

Dimecres 9 de març, a les 17.30 h
Taller: Panell de rols
Taller on s'elaborarà una gran pancarta amb diferents activitats domèstiques que puguin fer tant la dona, l'home o els nens i nenes de la casa, per fer veure a les persones usuàries, mitjançant el resultat que mostri cada activitat, quanta desigualtat hi ha i quin tipus de masclisme es manifesta a cada activitat.
· Sala d'actes del Centre Cultural
· Organitzat per Creu Roja

Dimecres 9 de març, a les 18 h
Xerrada-Debat: La dona davant la crisi
Xerrada que tractarà la situació en què es troben moltes dones que han vist condicionades les seves vides, el seu entorn i elles mateixes a causa de la crisi econòmica actual.
· A càrrec de Sònia Ruiz García
· Sala d'actes del Centre cultural
· Al finalitzar tindrà lloc el Berenar de la Taula de Dones
· Organitzat per la Taula de Dones i la Regidoria de Polítiques de Gènere i Feminismes

Divendres 11 de març, a les 18.30 h
Taller de respiració
La respiració és un acte natural que realitzem de manera autònoma. En aquest taller s'explicarà el procés de la respiració, per què ens proporciona benestar i salut, la seva relació amb els nostres estats emocionals i les malalties. Es farà un aprenentatge de la respiració així com una petita introducció a la "respiració conscient".
· A càrrec de Sol Villar, Mestra de Reiki i terapeuta d'harmonització energètica
· Biblioteca de Ripollet
· Organitzat pel Patronat Municipal de Cultura
· Cal inscripcio prèvia a la Biblioteca pública de Ripollet

Dimarts 15 de març, a les 11h i a les 18.30 h
Taller: Parlem de micromasclismes
Què són els micromasclismes? Quines situacions quotidianes de violència són exercides cap a les dones sobre la base dels estereotips de gènere?
Adreçat a persones joves-adultes per analitzar com es perpetuen els micromasclismes i per què és important visibilitzar-ho. Com podem detectar si una situació és un micromasclisme i quins són els efectes dels micromasclismes en homes, en dones i en el vincle afectiu.
· A càrrec d'Aroa Talavera, psicoterapeuta amb adults i especialista en Violència Masclista
· Aula 6 del CFA Jaume Tuset (Rbla. Pinetons, 1)
· Organitzat per Associació Cultural i d'EA Jaume Tuset i Centre de Formació de Persones Adultes Jaume Tuset

Dijous 17 de març, a les 18 h
Taller: Rebosteria àrab
Taller que ens traslladarà al món dels dolços marroquins mostrant la seva elaboració i ensenyant els seus secrets. · Cuina del Centre Cultural
· Organitzat pel Grup de dones de la comunitat musulmana de Ripollet

Divendres 18 de març, a les 20 h
Teatre: Las máscaras de Lorca: Lorca con ojos de mujer
Representació de diferents escenes de dones de l'obra de Federico García Lorca que ofereixen una interpretació sobre la visió que el poeta tenia sobre les dones.
· Teatre Auditori de Ripollet
· Organitzat per La Careta Teatre

Durant el mes de març
Exposició: Les dones
· Bar del Centre Cultural
· Organitzat per Acció fotogràfica

M.L./R.H.