Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

L'economia social ja aporta el 5% de l'activitat econòmica de la comarca i prop de 10.000 empleats

Imatge 1.
Imatge 1
Un informe del Consell Comarcal del Vallès Occidental revela que a la comarca existeixen ja 1.531 iniciatives de caràcter social i solidari, una xifra que suposa el 5% del teixit econòmic de la comarca i prop de 10.000 llocs de treball. Si es compara amb altres sectors generals, la construcció suposa el 10% de l'activitat econòmica i la indústria, el 17%. En termes de llocs de treball, l'economia social sustenta al Vallès Occidental gairebé 10.000 assalariats. Les cooperatives, societats laborals, centres especials de treball i empreses d'inserció són la base de l'economia social. Al Vallès Occidental, un 54% són societats laborals (828) i un 30% són cooperatives (472). Les associacions del tercer sector representen un 11'3% (173) del total. Pel que respecta a Ripollet, actualment hi ha 68 iniciatives econòmiques amb aquest caràcter social.
El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha anunciat que, de cara a aquest any, vol treballar amb els municipis de la comarca per fomentar i impulsar l'economia social en el marc de la Xarxa d'Innovació Social del Vallès. S'ha plantejat un pla amb tres línies d'actuació. D'una banda, es treballaran idees innovadores per a reptes socials en diferents espais, com ara la 2a edició del Social Weekend Vallès o els tallers de reptes socials. D'altra banda, es fomentarà el sector de l'economia social amb quatre trobades d'intercanvi de coneixement i debat, un nou espai permanent de col·laboració comarcal i un pla d'actuacions prioritàries. La tercera línia de treball és el programa d'actuacions sociolaborals innovadores. Es tracta d'un seguit d'accions pilot i experimentals que, a partir de l'intercanvi, el netwoorking i la cooperació impulsaran la generació de noves activitats i projectes entre la col·laboració de persones desocupades, prioritàriament majors de 45 anys, i empreses, entitats, cooperatives i emprenedors i emprenedores.

L'economia social
El concepte d'economia social denomina aquelles societats laborals que es caracteritzen per una anomenada 'ètica social'. Als anys 70, a França, els moviments cooperatius, mutualistes i associatius van unir esforços i van definir l'economia social com "el conjunt d'entitats no pertanyents al sector públic que, amb un funcionament i gestió democràtics i una igualtat de drets i deures dels socis, practiquen un règim especial de propietat i distribució dels guanys, utilitzant els excedents per al creixement de l'entitat i la millora dels serveis als socis i a la mateixa societat". Les societats majoritàries en aquest sector són les cooperatives, les mutualitats i les associacions. Els seus principis 'ètics' són que té una vocació de servei a les persones per sobre del benefici econòmic, una autonomia de gestió, uns processos de decisió democràtics i la primacia de les persones i de la feina feta per sobre del capital aportat en el moment de distribuir beneficis.

J.S.