Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ripollet recorda la vida de Neus Català i la deportació femenina

Imatge 1.
Imatge 1
Entre els mesos de novembre i desembre, Ripollet recordarà la vida de Neus Català, un exemple de la dura història de la resistència i la deportació femenina a Europa després de la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial. Es tracta d'una iniciativa de l'Associació d'Espectadors del Teatre del Mercat Vell, a la qual s'han sumat altres entitats locals, com l'Aula d'Extensió Universitària, així com el Patronat Municipal de Cultura.
Com cada temporada, l'Associació d'Espectadors selecciona una dels seus 18 espectacles professionals per tal de generar sinergies i tractar el tema des de diferents vessants. Enguany ha estat el cas de l'obra teatral Neus Català. Un cel de plom.

La primera de les activitats programades tindrà lloc aquest dilluns, 9 de novembre amb el Cafè literari de l'Associació d'Espectadors, amb una tertúlia literària sobre l'obra Un cel de plom, de Neus Català, novel·lada per Carme Martí. El 27 de novembre, a la Biblioteca, es farà una sessió del Club de lectura que comptarà amb la presència del dramaturg de l'obra, Josep Maria Miró.

Els actes finalitzaran l'11 de desembre, amb l'espectacle teatral Neus Català. Un cel de plom, interpretat per Mercè Arànega. Un espectacle que va tenir un gran èxit al Grec 2015 i que a l'Associació d'Espectadors els fa "especial il·lusió que es faci aquí", tal i com ha explicat Joan Ramón Gordo, president de l'entitat. Quant a la figura de Neus Català, Gordo ha destacat "la seva gran humanitat", essent una persona "que ja té 100 anys, però que segueix sent molt dinàmica i molt compromesa". Per al president de l'Associació d'Espectadors, es tracta "d'un testimoni realment important i d'una memòria històrica que no podem perdre".

Resistents i deportades
D'altra banda, del 16 de novembre al 20 de desembre es podrà veure al vestíbul de la Biblioteca i del Teatre Auditori l'exposició Resistents i deportades. Aquesta exposició tracta la història de la resistència i la deportació femenina, a partir de la trajectòria de dones d'arreu d'Europa, però fent èmfasi en les dones republicanes espanyoles i en el camp de Ravensbrück. L'exposició va ser produïda per Amical Mauthausen amb el suport de la Unió Europea, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona i està coordinada per la Regidoria de Patrimoni i Memòria Històrica.

R.H.