Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els zombis també envaeixen els tallers 'Juga amb la Història' del CIP Molí d'en Rata

Imatge 1.
Imatge 1
El Centre d'Interpretació del Patrimoni Molí d'en Rata va inaugurar diumenge 25 d'octubre una nova temporada del cicle de tallers 'Juga amb la Història'. En aquesta ocasió, el taller estava dedicat als zombis. La cita va comptar amb una bona participació, amb una vintena de joves ripolletencs que el van gaudir.
Grans i petits van descobrir que la paraula "zombi" apareix per primera vegada a una novel·la de l'any 1697 de l'autor Corneille de Blessebois. El seu origen està directament relacionat amb la tradició oral haitiana i amb l'esclavitud. El zombi és una figura llegendària pròpia de les religions amb cultura vudú. Segons la seva tradició oral, és un mort que ressuscita gràcies a la màgia d'un bruixot que el vol convertir en el seu esclau, sense voluntat pròpia. És un cos sense ànima, és a dir, sense caràcter. Les llegendes populars deien que si un zombi mossegava a algú, aquesta persona també s'hi transformava.

Haití era l'illa del Carib que rebia més esclaus. En un estudi més científic i exhaustiu, els estudiosos relacionen la figura del zombi amb l'esclavitud. Ho fan arran dels seus hàbits de menjar, la roba estripada, la pèrdua de la personalitat que cadascú tenia abans de ser esclau, la mort social, l'absència d'un ritu funerari abans de morir o la por davant de les conseqüències de l'esclavitud.

Fotos: CIP Molí d'en Rata

J.S.