Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Per Sant Joan, revetlla i precaució

Imatge 1.
Imatge 1
Aquest dimarts, 23 de juny, se celebra la tradicional revetlla de Sant Joan. Molts carrers de Ripollet celebraran la revetlla amb diversos sopars i festes. A hores d'ara, l'Ajuntament ha rebut un total de 9 sol·licituds per celebrar la revetlla al carrer. D'aquestes, n'hi ha 5 que són de veïns a títol particular,i les 4 restants són d'entitats.
A les 22 hores, l'Associació de Veïns de Can Mas començarà la festa al Parc Primer de Maig. Una hora més tard, a les 23 hores, el Centro Aragonés realitzarà un sopar d'alforja, a la seva seu (carrer Nou, 22). El preu és de 5 euros per persona, i inclou un tros de coca, una copa de cava i el ball de revetlla. L'associació cultural El Local acollirà la revetlla del Front d'Alliberament Gay (FAGC), a partir de les 21.30 hores. Sota el títol 'Sant Joana Alliberada!', s'hi realitzarà un sopar, diverses actuacions i una revetlla al carrer, amenitzada per Gamerox Selektor. A més a més, durant tot el dimarts, els paradistes del Mercat Municipal realitzaran una degustació de coca i cava entre els seus clients.

En la revetlla de Sant Joan se sumen moltes tradicions, com ara les fogueres, els petards, la coca i el cava, que són elements indispensables. Des del departament d'Interior de la Generalitat, però, es demana precaució i una bona manipulació tant dels focs d'artifici com dels aliments per poder gaudir de la revetlla sense cap incident.

Respecte als petards i el seu ús, es recomana que es comprin en els establiments autoritzats. No s'ha de guardar cap article pirotècnic a les butxaques, i no es poden subjectar mentre s'encenen. És recomanable allunyar-los de la cara o qualsevol altre membre del cos. No s'han de llençar contra les persones, i si no exploten, val més no tocar-los sense haver-los remullat abans.

No es pot llançar coets, globus o altres artefactes que continguin foc a menys de 500 metres del bosc, ni s'ha de tirar cap coet amb la mà, ni amb la canya trencada, perquè sortirà en una direcció inesperada i pot explotar malament.

Quant a les revetlles veïnals, no s'ha d'encendre mai cap foguera amb líquids inflamables. S'ha de tenir molt de compte que tots els edificis veïns tinguin les finestres i els balcons tancats, no fos cas que les guspires o algun coet perdut entressin en algun habitatge i provoquessin un incendi. També s'han de plegar els tendals que pugui haver-hi a les terrasses.

Com en altres festivitats, es recomana agafar el transport públic si es preveu que aquella nit es prendran begudes alcohòliques o per evitar ensurts al volant provocats pel cansament o la somnolència.

Coques
En aquest dia, també és important seguir alguns consells pel que fa al consum de coques, especialment les farcides. Aquestes contenen ingredients que suposen un medi òptim per a la supervivència i multiplicació de bacteris que proliferen amb l'increment de les temperatures.

A banda de les mesures d'higiene i seguretat que han de complir els obradors de pastisseria, els consumidors també poden contribuir a l'hora d'assegurar que el producte adquirit arribi en bones condicions a taula. En aquest sentit, cal seleccionar el tipus de coca en funció de les possibilitats de conservació fins al moment de consumir-les, evitant així comprar coques amb crema o nata, si no es pot assegurar la seva conservació en fred.

J.S.